Opera torta
Torta simboličnog naziva Opera, vodi poreklo iz Francuske, 60-ih godina XX veka. Ova savršeno ukusna poslastica, s neodoljivim mirisom kafe, neizostavni deo ponude je svake operske kuće.
Za ovaj recept potrebno Vam je:
za biskvit kore
- Azucar Demesmeđi šećer 2x125g
- mleveni bademi 2x125g
- brašno 2x30g
- žumanca 2x4komada
- šećer 2x20g
- puter 2x1kašika
- belanca 2x4komada
za krem od putera i kafe
- Azucar Demero smeđi šećer 150g
- jaja 2 komada
- voda 100ml
- puter 250g
- instant nes kafa 1 kašika
za ganaš od čokolade
- Schogetten tamna čokolada 200g
- slatka pavlaka 150g
- instant nes kafa 1 kašičica
za glazuru
- Schogetten tamna čokolada 100g
- slatka pavlaka 100g
za sirup od kafe
- Azucar Demero smeđi šećer 150 g
- voda 200ml
- instant kafa 1 kašika
Biskvit - U tepsiju stavite papir za pečenje i namažite ga. Tako posebno pripremiti još jedan. Posebno umutiti 4 belanca i šećer a posebno 4 žumanca i dodati u njih 2 kašike rastopljenog putera, koji ne treba da bude vruć. Izmešajte bademe, šećer i brašno. Žumanca sa puterom dodati lagano u belanca i onda lagano dodati bademe, šećer i brašno. Rasporediti ravnomerno na pleh i peći oko 15 min na 180 stepeni. Tako ispeći još jedan i svaki prerezati na pola da budu 4 korice.
Krem od putera i kafe - Skuvati 150 g. šećera i 100 ml vode. Kada postane gust sirup, odmah sipajte polako u prethodno umućeno 1 jaje i 1 žumance, koje treba mutiti dok se ne napravi gust krem. U to dodavati puter u komadićima (250 g.)i nastaviti sa mućenjem sve dok masa ne udvostruči. U to dodati 1 kašiku instant kafe predhodno rastopljene sa mao vode.
Ganaš - Staviti slatku pavlaku da provri sa 1 kašikom instant kafe i dodati 200 g. usitnjene čokolade. Ostaviti da se ohladi.
Sirup od kafe - Skuvati sećerni sirup sa kafom da ne bude previše gust kako bi mogle da se kvase kore.
Staviti koru na tacnu i prskati sa dosta sirupa, zatim jednu trecinu puter krema namazati po kori, pa onda druga kora opet natopljena kafenim sirupom. Preko druge kore staviti sav ganaš, pa onda staviti treć koru, opet posuti sirupom pa na nju puter krema i onda zposlednju koru opet sirupom natopiti pa svu namazati ostatkom puter kreme.
Galzura - Prokuvati 100 ml slatke pavlake sa 100 g. čokolade i kad je skoro hladna namazati celu tortu ili samo vrh.