POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Zdravlje

Zdravlje


MALO ČOKOLADE-MNOGO ZDRAVLJA

Svaki put kada posegnete za čokoladom, obično Vas grize savest. Međutim, savremena istraživanja su pokazala da čokolada ima brojne dobrobiti za Vaše telo ukoliko je konzumirate u optimanim količinama i ukoliko birate one sa većim procentom kakaa. Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala koje sadrži. Čokolada, osim osim što pruža zadovoljstvo ukusa, dobra je i:

1. Protiv kašlja: Teobromin, prirodni sastojak kakaovca, a tako i čokolade, onemogućuje aktivnost nerava koji izazivaju kašalj, pa je čak 30 posto uspešniji u lečenju hroničnog kašlja od standardnih lekova.

2. Za regulaciju šećera: Tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vest za dijabetičare. Čak, flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo leče dijabetes, jer poboljšavaju osetljivost ćelija na insulin i glukozu.

3. Protiv bolova: Jedno istraživanje je pokazalo da receptori bola veoma sporije reaguju dok jedemo čokoladu.

4. Protiv komplikacija u trudnoći: Teobobin, supstanca koja se nalazi u čokoladi može da smanji rizik od nastanka preeklampsije, jednog od najčešćih komplikacija sa kojima se trudnice suočavaju.

5. Za zdravlje srca: Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje nivo LDL (štetnog) holesterola.

6. Kao antidepresiv: Čokolada sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osećaj zadovoljstva. Osim toga prepuna je magnezijuma koji takođe važi za jedan od boljih prirodnih podizača raspoloženja.

7. Sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost: Magnezijum koji se nalazi u čokoladi sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost.

 

8. Za kožu: Flavanoli iz čokolade štite kožu od štete izazvane ultraljubičastim zračenjem, a mogu i poboljšati cirkulaciju krvi u koži.

9. Za bolju koncentraciju: Manje količine kofeina koje se nalaze u crnoj čokoladi privremeno pojačavaju koncentraciju.

10. Kao riznica antioksidanata: Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

11. Sadrži važne minerale i vitamina: Bogata je bakrom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem. Da li ste znali da 50 grama tamne čokolade ima 23% dnevnih potreba gvožđa, dok 50 grama spanaća, koji je poznat isključivo po gvožđu ima 20% dnevnih potreba. Čokolada je bogata i vitaminom K, fosforom, cinkom i manganom.

logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.