POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Čokolada

Čokolada

SREĆA SE ZOVE IMENOM TVOJIM...

Dobro je poznata činjenica da je čokolada melem za nepca, dušu i telo. Zbog svog pozitivnog učinka na naše blagostanje, možemo reći da čokolada sadrži tajnu sreće.


Naša sreća, generalno, zavisi od mnogo faktora, kao što su: ljubav, zdravlje i dobar izgled, snaga, vitalnost i inteligencija. Malo ko zna da se svi ti "izvori sreće" mogu pronaći u samo jednoj čokoladi!


Kad samo razmišljamo o čokoladi, imamo osmeh na licu koji se povećava ako zamislimo da je jedemo... Kada je konzumiramo, promena u našim osećajima je reakcija ne samo na nežni, slatki, baršunasti ukus, već, pre svega, na phenyloteloamine u čokoladi koji dokazano deluje kao antidepresiv.
Isto to mozak luči kada se zaljubimo! To dovodi do osećaja sreće, poboljšava raspoloženje i može izazvati euforiju. Naše raspoloženje se povećava sa porastom serotonina u našem organizmu, kao i alkaloida koji se nalaze u kakau: kofeina, morfina, kinina i atropina. Na njega utiče i magnezijum koji reguliše stanje nervnih ćelija, kao i cink i selen koji povećavaju količinu endorfina koji slabi negativan uticaj stresa.


Čokolada je, takođe, jedan od najpopularnijih afrodizijaka. Još u antičko doba smatrala se napitkom ljubavi.


Kada smo umorni i slabi, čokolada vraća snagu, jer je savršen izvor masti, proteina i vlakana.


Čokolada se preporučuje pogotovo za one koji su aktivni sportisti ili obavljaju težak fizički ili mentalni rad. Monosaharid i magnezijum u čokoladi su dobra prehrana  mozga i preporučuju se tokom dužeg intelektualnog napora.


Čokolada sadrži kofein, teobromin i teofilin. Od njih teobromin je najvažniji, jer ima pozitivan učinak na rad mozga. Sadržaj kofeina u čokoladu jednak je jednoj četvrtini sadržaja kofeina u šoljici kafe, ali ipak stimuliše nervni sistem.

Nema sumnje da čokolada pozitivno utiče na naše zdravlje. Izvor je mnogih vitamina i minerala. U čokoladi je oko 1/4 dnevnih potreba za magnezijumom i kalcijumom.


Serotonin u čokoladi pomaže u kontroli hipertenzije. Samo 40 g čokolade ima isti pozitivan učinak kao i čaša crnog vina. Polifenoli koji se nalaze u njoj poboljšavaju rad krvnih sudova, olakšavaju protok krvi, neutrališući učinke lošeg holesterola i sprečavajući stvaranje ugrušaka.


Čokolada nije samo dobra za zdravlje, već i za dobar izgled. Kakao maslac ima regenerišuća svojstva i štiti kožu od bora. Koristi se za mnoge kozmetičke preparate, maske i tretmane. Savremeni kozmetičari potvrđuju pozitivan uticaj čokolade na našu kožu.


Mnogi ne znaju da se tip ličnosti može definisati prema tipu omiljene čokolade. Prema psihoterapeutkinji iz Novog Zelanda, Murray Langham, mlečna čokolada je omiljena među romantičnim osobe, dok su oni koji imaju visoko mišljenje o sebi ljubitelji crne čokolade. Bela čokolada je dokaz neodlučnosti. Takođe, čokoladno punjenje je važna odlika, smatra ona. Čokoladu punjenu kafom biraju nestrpljivi ljudi, karamelom senzualne osobe, a pomorandžom oni koji znaju šta treba učiniti u nepredvidivim situacijama.


Zbog svega navedenog, konzumirajte čokoladu bez griže savesti i nabacite slatni osmeh na lice!

 

logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.