POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Vruće vino za hladne dane

Vruće vino za hladne dane

 

Kuvano vino je slatki zimski napitak koji, osim što će vas zagrejati, može predstavljati i pravu poslasticu. Preporuka je da, uz kuvano vino konzumirate i tamnu čokoladu, kako biste intenzitet ukusa podigli na najviši nivo. Predstavljamo vam četiri recepta u kojima ćete sigurno uživati:

 

Kuvano vino 1

Sastojci:

5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
nekoliko kriški narandže

Priprema:

U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali sada ne sme da proključa. U vatrostalne čaše ili šolje stavite 1-2 kriške narandže, sipajte vino, poslužite i uživajte!

Kuvano vino 2

Sastojci:

0,75 l crnog vina
60 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 narandža, prepolovljena
1 štapić cimeta
1 narendani oraščić
1 lovorov list
60 ml džina

Priprema:

U šerpu sipajte vino, dodajte šećer, narandže, cimet, oraščić i lovorov list. Zagrevajte polako dok se šećer ne istopi. Ako želite da bude slađe vino, možete dodati još šećera. Pazite, vino ne sme da proključa! Skinite sa vatre i sipajte džin. Sipajte u čaše i odmah poslužite. Uživajte!

Kuvano vino 3

Sastojci:

0,75 l crnog vina,
60 g Azucar Demero smeđeg šećera,
lovorov list,
koren đumbira,
narandža,
limun,
2 karanfilića
anis,
prstohvat muskatnog oraščića,
2 kašike likera od narandže,
1/2 burbon vanile,
biber.

Priprema:

Oljuštite koru sa narandže i limuna, iscedite sok od narandže i stavite u lonac. Dodajte šećer i zalijte vinom toliko da bude potopljeno. Kuvajte oko pet minuta dok se tečnost ne redukuje u sirup. Ulijte ostatak vina. Đumbir oljuštite i narendajte pa dodajte ostale začine. Čim proključa, isključite vatru i ulijte liker. Pobiberite, procedite i poslužite. Prijatno!

Kuvano vino 4

Sastojci:

kriška limuna (sa korom)
kriška pomorandže (sa korom)
1 l crvenog ili crnog vina
šipka cimeta
karanfilić
čašica vinjaka ili konjaka
četiri kašike Azucar Demero smeđeg šećera
biljni ili voćni čaj (najbolje šumsko voće)

Priprema:

Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo. Ubacite šipku cimeta, sve vreme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i stavite kesicu čaja. Živeli!

Savet: Mali trik pri pravljenju kuvanog vina je prstohvat soli koji može da poboljša ukus.
Za ukras na šolji možemo koristiti sušenu jabuku, limun, nekoliko kriške čilija ili sveže iseckan đumbir.

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.