Vruće vino za hladne dane
Kuvano vino je slatki zimski napitak koji, osim što će vas zagrejati, može predstavljati i pravu poslasticu. Preporuka je da, uz kuvano vino konzumirate i tamnu čokoladu, kako biste intenzitet ukusa podigli na najviši nivo. Predstavljamo vam četiri recepta u kojima ćete sigurno uživati:
Kuvano vino 1
Sastojci:
5 dl polusuvog crnog vina
2,5 dl vode
3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
1/2 kašičice karanfilića
malo cimeta
nekoliko kriški narandže
Priprema:
U sud stavite vodu, dodajte šećer pa zagrejte. Dodajte karanfilić i cimet kad proključa pa sipajte vino. Nastavite da grejete, ali sada ne sme da proključa. U vatrostalne čaše ili šolje stavite 1-2 kriške narandže, sipajte vino, poslužite i uživajte!
Kuvano vino 2
Sastojci:
0,75 l crnog vina
60 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 narandža, prepolovljena
1 štapić cimeta
1 narendani oraščić
1 lovorov list
60 ml džina
Priprema:
U šerpu sipajte vino, dodajte šećer, narandže, cimet, oraščić i lovorov list. Zagrevajte polako dok se šećer ne istopi. Ako želite da bude slađe vino, možete dodati još šećera. Pazite, vino ne sme da proključa! Skinite sa vatre i sipajte džin. Sipajte u čaše i odmah poslužite. Uživajte!
Kuvano vino 3
Sastojci:
0,75 l crnog vina,
60 g Azucar Demero smeđeg šećera,
lovorov list,
koren đumbira,
narandža,
limun,
2 karanfilića
anis,
prstohvat muskatnog oraščića,
2 kašike likera od narandže,
1/2 burbon vanile,
biber.
Priprema:
Oljuštite koru sa narandže i limuna, iscedite sok od narandže i stavite u lonac. Dodajte šećer i zalijte vinom toliko da bude potopljeno. Kuvajte oko pet minuta dok se tečnost ne redukuje u sirup. Ulijte ostatak vina. Đumbir oljuštite i narendajte pa dodajte ostale začine. Čim proključa, isključite vatru i ulijte liker. Pobiberite, procedite i poslužite. Prijatno!
Kuvano vino 4
Sastojci:
kriška limuna (sa korom)
kriška pomorandže (sa korom)
1 l crvenog ili crnog vina
šipka cimeta
karanfilić
čašica vinjaka ili konjaka
četiri kašike Azucar Demero smeđeg šećera
biljni ili voćni čaj (najbolje šumsko voće)
Priprema:
Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo. Ubacite šipku cimeta, sve vreme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i stavite kesicu čaja. Živeli!
Savet: Mali trik pri pravljenju kuvanog vina je prstohvat soli koji može da poboljša ukus.
Za ukras na šolji možemo koristiti sušenu jabuku, limun, nekoliko kriške čilija ili sveže iseckan đumbir.