Zimske poslastice uz Azucar Demero smeđi light šećer
Ukoliko ste do sada i sami mislili da je smeđi šećer isto što i beli, samo obična varka i uzaludno trošenje para, činjenice su te koje govore da je smeđi šećer, ali samo onaj iz šećerne trske, najzdravija varijanta prirodnog zaslađivača.
Na samom jugu Indijskog okeana, ukrašen koralnim grebenom i gustom vegetacijom nalazi se rajsko ostrvo Mauricius. S punim pravom nosi ovakav epitet i predstavlja svet za sebe. Nestvarno lepe plaže sa belim peskom, tirkizna voda, spektakularni vodopadi i egzotične vrste biljaka i životinja samo su jedni u nizu bisera ovog dela sveta. Čuvena je rečenica Marka Tvena - Mauricijus je napravljen prvi, a zatim raj.
Jedan od ponosa i dragulja ovog ostrva su i šećeri. Mauricijus je sinonim za visokokvalitetne smeđe šećere od šećerne trske. Tropska klima i nezagađeno tlo omogućavaju proizvodnju najkvalitetnijeg nerafiniranog šećera na svetu. Šećerna trska čini oko 25 odsto izvoza i uzgaja se na preko 90 procenata ukupne površine. Da bi se dobio najkvalitetniji smeđi šećer, sveže rezana šećerna trska se lomi i presuje kako bi se dobio sok koji se prvo taloženjem i filtracijom pročišćava. Sok se isparavanjem pretvara u gusti sirup koji prolazi tri faze kristalizacije zavisno od vrste šećera koja se želi dobiti. Svaka viša faza znači veći udeo melase u samim kristalima i oko njih, a time i bogatiju aromu. Kvalitet šećera se ogleda upravo u koncentraciji prirodne melase u njemu, gde su sadržani svi hranljivi sastojci šećerne trske, odnosno vitamini i minerali.
Na samom vrhu takvog šećernog carstva nalazi se Azucar Demero Dark muscovado, prirodni nerafinisani šećer od šećerne trske. Muscovado je veoma otporan na visoke temperature i ima prilično dug rok trajanja. Tamniji je od demerara šećera i pravi se tako što se kristali šećera suše na niskoj temperaturi, obično na suncu. Ovim postupkom, bez dodavanja hemikalija u šećeru ostaje više nutritivnih sastojaka, a ukus koji se stvara nosi notu cvetno gorko-slatke arome sa nagoveštajem voća i karamele.
Azucar Demero je čisti, nerafinisani smeđi šećer od proizveden isključivo od šećerne trske Demerara i potpuno je PRIRODAN. Azucar Demero smeđi šećer od šećerne trske je nastao tradicionalnom metodom kristalizacije, bez bilo kakvih dodataka boja, ukusa i premaza. Azucar Demero je brend koji se dokazao po kvalitetu i autentičnosti proizvoda.