POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Vanila-savršenstvo iz mahune

Vanila-savršenstvo iz mahune

Možete je naći u slatkišima, ali i u proizvodima za negu kože. Očaraće Vas njen miris u omiljenom parfemu, ali i ukus kojim obogaćuje slatke napitke. Ona je VANILA-kraljica među začinima.
Mirišljave mahune vanile plod su jedne vrste orhideje, takozvane penjačice koja raste u tropskim šumama Srednje Amerike i jedina je orhideja čiji su plodovi jestivi. Postoji čak 150 vrsta vanile, a danas se koriste samo dve vrste - Bourbon i Tahitian vanila.

Njena upotreba u kulinarstvu je poznata od davnina, a zbog neodoljivog mirisa pronašla je svoju primenu i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Njena lekovita svojstva su poznata još iz doba Asteka, a savremeni naučnici joj svake godine dodele još jedu lekovitu titulu. Ključan sastojak u mahuni vanile je vanilin. Vanilin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink.

Vanila pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripa, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanila može pomoći i kod neredovnih menstruacija. Već sam miris vanile snažno deluje na psihu tako što izrazito opušta i stimuliše.

Mirisan i divan ekstrakt vanile, može da se meša u sve, posebno kada su deserti u pitanju. Ali, bočica ovog mirisnog dodatka jelima može da bude vrlo korisna u domaćinstvu, a nisu samo slatkiši u pitanju.

Mali saveti:

-Ukoliko pijete slatku kafu ili čaj, isečene mahune vanile stavite u posudu sa pola kilograma Azucar Demero smeđeg šećera i dobro zatvorite. Nakon 2-3 nedelje šećer dobija karakterističan ukus i koristi se za zaslađivanje omiljenih napitaka.
-Mahuna vanile kupuje se u staklenim epruvetama sa čepom. U njima ih treba i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
-Mahunu vanile možete upotrebiti dva puta. Nakon prve upotrebe je operite i osušite. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi ili šećeru.
-Koristite pravu vanilu, jer samo ona ima posebnu aromu i lekovita svojstva. (Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od veštačke arome vanile).
-Kada kupujete mahune pripazite da su crno-smeđe boje, sjajne i gipke.
-Najkvalitetnija vanila dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog ostrva, dok se indonezijska i tahićanska vanila smatraju manje kvalitetnim.
-Za održavanje doma, vanila ekstrakt je vrlo koristan. Uklanja sve neugodne mirise. Razblažite ekstrakt sa vodom, stavite mešavinu u sprej bocu, pa sa tim prskajte i brišite frižider, mikrotalasnu rernu i druge površine. Ovom mešavinom, takođe, možete natopiti kuglice vate, staviti ih u teglicu i postaviti u kuhinju ili kupatilo.

Zanimljivosti:

-Jedno od zanimljivih istraživanja sprovedeno je 1991. godine u Memorijal Sloan-Ketering kancer centru u Njujorku. Predmet ispitivanja bio je uticaj različitih aroma na bolesnike podvrgnute zahtevnim terapijama protiv najtežih bolesti. Zaključeno je da je heliotropin, miris nalik vanili, najbolje opuštao i smanjivao stres pacijenata.
-Istraživanje Bolnice Svetog Đorđa u Londonu ukazuje da vanila može da pomogne u mršavljenju. Ispitanicima je na kožu zalepljen flaster koji je intenzivno ispuštao aromu vanile, a efekat je bilo drastično smanjenje unosa slatke hrane. Zaključeno je da uz intenzivan miris vanile, apetit za slatkišima znatno opada.
-Kod Maja je vanila bila cenjena kao moćan afrodizijak, a nemačka studija iz 18. veka pokazala je da je vanila prirodan lek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i novija istraživanja, u kojima se vanila pokazala kao najbolji miris za podsticanje libida.
-Ako ste izloženi stresnim događajima, nosite sa sobom mahunu vanile i po potrebi je pomirišite.
-Od vanile možete napraviti i ekološki osveživač prostora. Da biste ga proizveli, promešajte kašičicu ekstrakta vanile s vodom u boci sa raspršivačem.

Napravite sami liker od vanile:

Prokuvajte mahunu vanile u 0,5l mleka i ostaviti da se ohladi. Za to vreme izmutite tri žumanceta i oko 150 gr Azucar Demero smeđeg šećera. Mleko procediti i po želji dodati kesicu vanilin-šećera. Penasto umućena žumanca dodavati u mleko, sve vreme mešajući. Na kraju sipati 1,5 dl ruma i isto toliko drugog alkoholnog pića (votke ili rakije). Prijatno!

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.