POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Mali rečnik slasnih pojmova

Mali rečnik slasnih pojmova

Đanduja (Gianduja)

Ova čokolada mora sadržati najmanje 30% paste od lešnika, toliko fino samlevenih da tekstura čokolade ostaje glatka, ali obogaćena divnom aromom. Đanduja takođe može biti napravljena i od paste od badema.

Ganaš (Ganache)

Aromatizovani čokoladni krem koji se koristi za filovanje i dekorisanje torti i kolača. Ganaš je zapravo mešavina pavlake i istopljene čokolade u koju se dodaje neka aroma, po želji. Ukoliko treba da bude čvršći dodaje mu se i puter, kako bi se na hladnom stegao.

Krispi (Crispy)

Označava bilo koji sastojak smesi koji ostaje hrskav. Koristi se još i reč „kranč“

Marcipan

Smesa koja se dobija od mlevenog badema i šećera. Često se aromatizuje raznim dodacima kao što su likeri, kora pomorandže, pistać i slično. U pravom marcipanu je veliki postotak badema zbog čega je skup.

Nugat krem

Krem na bazi lešnika i čokolade

Kru (Cru)

Ove fine crne čokolade prave se samo od jednog tipa zrna kakaa, poreklom iz određenog regiona ili, čak, sa posebne plantaže. Ponekad, to mogu biti najfinija probrana zrna jedne sorte kakaa, ali iz čitavog sveta. Vrhunskog je kvaliteta.

Kuvertura

Couverture chocolate je „radna“ čokolada koju profesionalni čokolateri uglavnom koriste za izradu pralina i koja u sebi ima veoma visok procenat kakao maslaca.

Karamel

Krem koji se dobija kuvanjem šećera i dodavanjem slatke pavlake i maslaca

Nezaslađena čokolada

Ova vrsta sadrži čistih 100% kakaa! Još je nazivaju i gorkom čokoladom, a sadrži otprilike isti udeo masnoće kao i zrno kakaa (52-55%). Koristi se za pravljenje kolača i drugih poslastica.

Čokolada sa biberom

Asteci su u svoju čokoladu stavljali i biber, ali se to Špancima nije dopalo, pa je sledećih nekoliko stotina godina istorija ove poslastice tekla bez dodirnih tačaka sa ovim vrhunskim začinom. Danas, biber je opet postao blizak prijatelj čokoladi, a ova mešavina omiljena je belosvetskim sladokuscima.

Čokoladni tartufi

Ovo je poznata francuska poslastica koja je dobila ime po svom nepravilnom obliku koji podseća na tartufe. Njen tvorac je francuski poslastičar Lui Dufur, koji krajem godine nije imao dovoljno namirnica za pravljenje poslastica, a nije hteo da kupuje od svojih konkurenata, pa je od ostataka napravio ono što danas poznajemo kao čokoladni tartuf.

Praline

Smesa koja se dobija mlevenjem i usitnjavanjem karamelizovanog lešnika ili badema (ili pomešano). Ovaj izraz se takođe koristi i za ručno rađene čokoladne bombone. Čokoladne praline punjene fondanom prvi je napravio belgijski čokolater Jan Nojhaus II.

Vanila

Vanila je biljka iz roda orhideja, i iako ih ima preko 110 vrsta, samo 15 daje aromatične plodove po kojima je prepoznatljiva i koji se koriste u ishrani ljudi. Vanila je, nakon šafrana, drugi najskuplji začin, zbog toga što zahteva puno rada pri uzgoju semenki. I pored skupoće, veoma je cenjena zbog svog ukusa. Treba je razlikovati od vanilina, sintetičke arome koja je jeftinija za proizvodnju, ali ne može da se meri sa pravom vanilom.

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.