Viski torta
Mnogi tvrde da torta nije torta, ako nije od čokolade. Naša preporuka je da omiljeni ukus obogatite novim aromama. Upravo takva je viski torta.
Sastojci:
Za koru:
- 200 g Schogetten tamne čokolade
- 50 ml viskija
- 200 g maslaca
- 300 g brašna
- 500 g Azucar Demero smeđeg šećera
- 4 jajeta
- 3,5 dl mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- malo soli
Za fil:
- 700 g Schogetten tamne čokolade
- 500 g slatke pavlake
Priprema:
Tamnu čokoladu otopite na blagoj temperature, zajedno sa viskijem. S druge strane, penasto umutite omekšali maslac sa smeđim šećerom, pa dodajte jedno po jedno jaje, neprekidno muteći. Dodajte postupno i ostale sastojke. Kada se svi sastojci fino sjedine, dodajte otopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo, so i na kraju mleko.
Pecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu koru ohladite i rasecite na dva dela. Za pripremu fila otopite tamnu čokoladu na pari i dodajte slatku pavlaku. Mešajte dok ne dobijete glatku masu, pazeći da ne provri ili da ne zagori. Trećinu fila odvojite za prelivanje torte, a ostatak dobro ohladite, pa pre filovanja još jednom brzo umutite mikserom. Nafilujte koru, preklopite je i prelijte blago zagrejanom masom koju ste odvojili.
Ukrasite po želji i držite tortu na hladnom.