Torta Jesenja rapsodija
Savršena torta za predstojeću jesen/zima sezonu proslava.
Sastojci:
Biskvit
90 g brašna
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
60 g kakaa u prahu
3/4 kašičice sode bikarbone
3/4 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/3 kašičice cimeta
1/4 zlicice mlevenog pimenta
1 jaje
60 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
120 g pirea od jabuka
1 vanilin šećer
90 ml soka od jabuke
Slani karamel
400 g Azucar Demero smeđeg sećera
240 g meda
120 ml bourbona
120 ml soka od jabuke
120 g maslaca
480 ml slatke pavlake
1 vanilin šećer
1/2 kašičice soli
Preliv
240 g maslaca
120 g krem sira
200 g Azucar Demero smeđeg šećera u prahu
120 g kikiriki maslaca
80 g slanog karamela (od već pripremjene smese)
2 kesice vanilin šećera
100 g seckanog kikirikija
Ganaš
230 g Schogetten tamne čokolade
120 ml slatke pavlake
Priprema:
Najpre ispecite biskvite, sastojci su navedeni samo za jedan biskvit, a potrebna su tri biskvita za ovu tortu. U posudu za mešanje prosejte brašno, smeđi šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo, so, cimet i piment. U posebnu posudu dobro izmiksajte jaje, ekstra devičansko maslinovo ulje, pire od jabuke, vanilin šećer i sok. Ovu smesu dodajte smesi sa brašnom i izmiksajte u glatko testo. U podmazani kalup sa obručom izlijte pripremljeno testo i pecite 20-25 min u ugrejanoj rerni na 170 stepeni. Pečeni biskvit ostavite da se hladi pet minuta u kalupu, pa ga onda prebacite na rešetku i potpuno ohladite.
Na isti način ispecite još dva biskvita. Dok se biskviti hlade napravite slani karamel tako što ćete u posudu za kuvanje staviti smeđi šećer, med, burbon i sok od jabuke. Sve stavite na vatru i pustite da provri pa nastavite da kuvate još devet minuta. Dobićete smesu blage boje karamela. Dodajte smesi maslac, pavlaku i vanilu, pa nastavite da kuvate još 10-15 min. Skinite sa vatre i dodajte so. Od ove smese odvojite odmah 240 ml i ostavite da se hladi, a ostatak stavite sa strane i poklopite, za dekoraciju.
Za nadev penasto izmiksajte maslac, sir i smeđi šećer u prahu, pa im dodajte kikiriki maslac, ohlađeni karamel (80 ml od onog dela od 240 ml koji ste odvojili) i vanilu, pa sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Kikiriki naseckajte .
Na tacfnu položite prvi biskvit i išarajte ga sa 1/3 od karamela koji vam je ostao, pospite sa 1/3 seckanih kikirikija, te premažite sa 1/4 nadeva. Na isti način premažite i ostala dva biskvita. Ostatkom nadeva poslednjom četvrtinom premažite tortu spolja.
Premazanu tortu ostavite u frižider da se dobro stegne, par sati ili preko noći.
Za ganaš izlomite čokoladu i stavite u posudu. Pavlaku zagrejte skoro do vrenja, pa njome prelijte čokoladu. Ostavite sve miruje 3-4 min, pa tek onda sve dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Pustite da se ohladi do sobne temperature.
Rashlađenu tortu izvadite iz frižidera, pa na sredinu izlijte ganaš. Pravilno ga premažite dozvoljavajući da višak curi niz stranice totre. Tortu ponovo vrati u frižider i ostavite da se ganaš stegne najmanje dva sata. Nakon što se ganaš stegao opet na sredinu torte izlijte rashlađeni karamel, pa i njega poravnajte dozvoljavajući da i višak karamela curi niz stranice torte. Pospite tortu seckanim kikirikijem i stavite ju u frižider da se karamel stegne oko 30 min.