POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Torta Jesenja rapsodija

Torta Jesenja rapsodija

Savršena torta za predstojeću jesen/zima sezonu proslava. 

Sastojci:

Biskvit

    90 g brašna

    150 g Azucar Demero smeđeg šećera

    60 g kakaa u prahu

    3/4 kašičice sode bikarbone

    3/4 kašičice praška za pecivo

    1/2 kašičice soli

    1/3 kašičice cimeta

    1/4 zlicice mlevenog pimenta

    1 jaje

    60 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

    120 g pirea od jabuka

    1 vanilin šećer

    90 ml soka od jabuke

   

Slani karamel

    400 g Azucar Demero smeđeg sećera

    240 g meda

    120 ml bourbona

    120 ml soka od jabuke

    120 g maslaca

    480 ml slatke pavlake

    1 vanilin šećer

    1/2 kašičice soli

Preliv

    240 g maslaca

    120 g krem sira

    200 g Azucar Demero smeđeg šećera u prahu

    120 g kikiriki maslaca

    80 g slanog karamela (od već pripremjene smese)

    2 kesice vanilin šećera

    100 g seckanog kikirikija

Ganaš

    230 g Schogetten tamne čokolade

    120 ml slatke pavlake

Priprema:

Najpre ispecite biskvite, sastojci su navedeni samo za jedan biskvit, a potrebna su tri biskvita za ovu tortu. U posudu za mešanje prosejte brašno, smeđi šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo, so, cimet i piment. U posebnu posudu dobro izmiksajte jaje, ekstra devičansko maslinovo ulje, pire od jabuke, vanilin šećer i sok. Ovu smesu dodajte smesi sa brašnom i izmiksajte u glatko testo. U podmazani kalup sa obručom izlijte pripremljeno testo i pecite 20-25 min u ugrejanoj rerni na 170 stepeni. Pečeni biskvit ostavite da se hladi pet minuta u kalupu, pa ga onda prebacite na rešetku i potpuno ohladite.

Na isti način ispecite još dva biskvita. Dok se biskviti hlade napravite slani karamel tako što ćete u posudu za kuvanje staviti smeđi šećer, med, burbon i sok od jabuke. Sve stavite na vatru i pustite da provri pa nastavite da kuvate još devet minuta. Dobićete smesu blage boje karamela. Dodajte smesi maslac, pavlaku i vanilu, pa nastavite da kuvate još 10-15 min. Skinite sa vatre i dodajte so. Od ove smese odvojite odmah 240 ml i ostavite da se hladi, a ostatak stavite sa strane i poklopite, za dekoraciju.

Za nadev penasto izmiksajte maslac, sir i smeđi šećer u prahu, pa im dodajte kikiriki maslac, ohlađeni karamel (80 ml od onog dela od 240 ml koji ste odvojili) i vanilu, pa sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Kikiriki naseckajte .

Na tacfnu položite prvi biskvit i išarajte ga sa 1/3 od karamela koji vam je ostao, pospite sa 1/3 seckanih kikirikija, te premažite sa 1/4 nadeva. Na isti način premažite i ostala dva biskvita. Ostatkom nadeva poslednjom četvrtinom premažite tortu spolja.

Premazanu tortu ostavite u frižider da se dobro stegne, par sati ili preko noći.

Za ganaš izlomite čokoladu i stavite u posudu. Pavlaku zagrejte skoro do vrenja, pa njome prelijte čokoladu. Ostavite sve miruje 3-4 min, pa tek onda sve dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Pustite da se ohladi do sobne temperature.

Rashlađenu tortu izvadite iz frižidera, pa na sredinu izlijte ganaš. Pravilno ga premažite dozvoljavajući da višak curi niz stranice totre. Tortu ponovo vrati u frižider i ostavite da se ganaš stegne najmanje dva sata. Nakon što se ganaš stegao opet na sredinu torte izlijte rashlađeni karamel, pa i njega poravnajte dozvoljavajući da i višak karamela curi niz stranice torte. Pospite tortu seckanim kikirikijem i stavite ju u frižider da se karamel stegne oko 30 min.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.