POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Sladoled torta sa jagodama

Sladoled torta sa jagodama

Sezona je jagoda, pravo vreme za ovu tortu. Ova poslastica kremasta je i osvežavajuća, a dobro ohlađena je zaista poput sladoleda.

Sastojci:

Za biskvit:

4 belanca

200 g Azucar Demero smeđeg šećera 

1 vanilin šećer

200 g brašna

1/2 kesice praška za pecivo

80 ml vode

80 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja 

par kašika mleka za prelivanje biskvita

Za krem:

4 žumanca

2 pudinga od vanile

1 kašika gustina

6 kašika Azucar Demero smeđeg šećera 

600 ml mleka

150 g maslaca

3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera u prahu 

150 ml slatke pavlake

500 g svežih jagoda

Za dekoraciju:

 

350 ml slatke pavlake

jagode

Priprema:

Biskvit - U posudi pomešajte 100 g smeđeg šećera, vanilin šećer, vodu i ekstra devičansko maslinovo ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se ne sjedini.

U drugoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodavajući preostali smeđi šećer (100 g), dok ne dobijete čvrst sneg. Ovaj sneg od belanaca kašikom dodajte u prethodnu smesu i sve lepo sjedinite špatulom, vrlo pažljivo mešajući da ne izlomite sneg.

Smesu za biskvit sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, prethodno obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.

Krem - Izmutite mikserom žumanca sa smeđim šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 200 ml mleka od pripremljenih 600 ml, pa sve to dobro promešajte. Preostalo mleko stavite na šporet da proključa pa ulijte puding sa žumancima i kuvajte dok se krema ne zgusne. Skuvan krem prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.

Mikserom umutite maslac sa smeđim šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem pa dobro penasto izmutite mikserom. Izmutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u krem, i vrlo laganim pokretima promešajte dok se sve ne sjedini.

Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, prelijte ga sa par kašika mleka svugde ravnomerno, pa nanesite polovinu krema. Zatim na krem poslažite oprane jagode isečene na polovine. Na jagode nanesite preostali krem i poravnajte.

Tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom i po želji jagodama. Pre služenja dobro ohladite mikserom.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.