Red velvet torta
Ova torta atraktivnog izgleda i bogatog ukusa pravi je put da nekom vama posebnom pokažete ljubav i strast.
Sastojci:
Za biskvit:
125 g putera
300 g Azucar Demero smeđeg šećera
2 jaja
250 g brašna
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica soli
2 kašike kakao praha
1 šolja jogurta
2 kašike tečne crvene prehrambene boje
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica sirćeta
Za fil:
350 ml slatke pavlake
500 g krem sira ili mascarpone sira
150 g Azucar Demera smeđeg šećera u prahu
1-2 kašike ekstrata vanile
5 g želatina u prahu
Priprema:
Biskvit - Umutite puter i dodajte smeđi šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje, sve dok se masa dobro ne sjedini. Dodajte vanilu i još malo sve mutite. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i kakao prah, a u jogurt dodajte crvenu boju i promešajte. U smesu sa puterom dodajte smesu sa brašnom i obojeni jogurt. Najbolje je to uraditi iz tri puta – sipati trećinu brašna i trećinu jogurta, lagano mutiti, pa to ponoviti još dva puta. Na kraju, u šoljici izmešajte sodu bikarbonu i sirće, sačekajte da dođe do reakcije pa onda varjačom lagano umešajte u crvenu masu. Pola mase sipajte u kalup za tortu veličine 26 cm i pecite oko 25 minuta na 180°C a nakon toga ponovite postupak i sa drugom polovinom. Pečene biskvite ostavite da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru zamotane u plastičnu foliju, kako se ne bi mrvili prilikom sečenja. Hladne biskvite presecite po debljini tako da se dobiju četiri kore.
Fil - U jednoj posudi umutite slatku pavlaku u šlag i dodajte rastopljen želatin. U drugoj posudi umutite sir sa smeđim šećerom i vanilom tako da dobijete ujednačenu smesu. Ovoj smesi dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinite. Gotov fil podeliti na četiri dela, nafilujte kore i spoljašnost torte, pa ukrasite po želji.