Posna šerbet torta
Božićni post je u toku, pa vam i ovoga puta donosimo recept za tortu u kojoj će svi podjednako uživati, i oni koji poste i oni koji taj verski običaj ne praktikuju.
Sastojci:
6 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
350 g Azucar Demero smeđeg šećera
100 g seckanih oraha
200 g mlevenih oraha
kašika praška za pecivo
šolja Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
brašno prema potrebi
200 g posnog margarina
100 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Na blagoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ekstra devičansko maslinovo ulje. Sipajte brašno koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela. U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore.
Ušpinujte 100 grama smeđeg šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i 30 grama otopljene tamne čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.