Maskarpone čokoladna kraljica
Njen izgled vas mami, a ukus obećava slatku simfoniju… Obradujte svoje najdraže ovom kremastom lepoticom:
Za biskvit vam je potrebno:
• 500g. Schogetten tamne čokolade
• 125g. putera
• 9 jaja
• 150g šećera u prahu
• 3 kašičice Brendija
• 1 kašičica ekstrakta vanile
Za fil vam je potrebno:
- 400 g maskarpone sira
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanil-šećera
- 1 dl crne kafe
- 6 dl slatke pavlake
- 2 kesice želatina u prahu
Za glazuru vam je potrebno:
• 300g. Schogetten tamne čokolade
• 2 kašičice Brendija
• Malo ulja
• pinjoli
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namažite maslacem 2 kalupa za tortu jednake veličine i na dno zalepite papir za pečenje, prethodno izrezan u krug veličine kalupa.
Pomešajte čokoladu u posudi sa narezanim maslacem. Otopite na pari, dobro promešajte i ostavite sa strane.
Odvojte žumanca od belanaca. Mikserom na najvećoj brzini umutite belance uz dodatak 1 kašike šecera u prahu, dok ne dobijete smesu koja stoji čvrsto i kad okrenete činiju naopako.
U posudu sa žumancima dodajte ostatak šecera, Brendi i ekstrakt vanile. Umutite mikserom na najjačoj brzini dok ne dobijete gustu, svetložutu, penušavu smesu. Dodajte otopljenu mešavinu čokolade i maslaca. Dobro izmiksajte i u to, mešajući, dodajte sneg od belanaca. Lagano sve izmešajte dok se sastojci ne sjedine.
Raspodelite u 2 kalupa i pecite 20 minuta na 180 stepeni ne otvarajućí rernu.
Nakon 20 min. pečenja, proverite čačkalicom da li je kora gotova. Kad je zabodete u kolač ona mora izaći suva, što znači da je pečeno. Ispečene kore ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi i zatim ih stavite u frižider na 1-2 sata.
Za to vreme Maskarpone sir pomešati sa šećerom u prahu, vanil-šećerom i crnom kafom, pa lagano promešati. Dve kesice želatina preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Nabubreo želatin dodati u fil od sira, promešati i ostaviti na hladnom da se stegne. Kada krem od sira počne da se želira, dodati 4 dl slatke pavlake umućene u čvrst šlag i promešati.
Na plato za posluživanje stavite koru sa gornjom stranom prema dole. Oko kore stavite obruč od kalupa za torte u kojem ste je pekli. Na koru stavite kremu. Na kremu stavite koru, opet sa gornjom stranom prema dole i vratite sve skupa u frižider. Ostavite preko noći. Sutradan uklonite obruč sa torte i ukrasite istopljenom čokoladom i posutim pinjolima. Prijatno!