Marlenka torta
Torta atraktivnog naziva i još egzotičnijeg ukusa, zavešće svakog ko je proba.
Sastojci za testo:
300 g Azucar Demero smeđeg šećera
5 kašika meda
3 jaja
1 kašičica praška za pecivo
150 g putera
600 g brašna
prstohvat soli
Za krem:
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašika brašna,
500 ml mleka
200 g putera
2 kašike gustina
Priprema:
Jaja i smeđi šećer pomešajte i skuvajte na pari. Kada smesa naraste, sipajte med koji ste zagrejali sa puterom. Dodajte gustin i još malo mutite. Sklonite s ringle, postepeno sipajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i umesite testo, ali ne previše tvrdo. Pokrijte plastičnom folijom, prohladite, podelite na 11 jednakih delova, svaki stavite u kesu za zamrzivač i ohladite u frižideru 30 minuta.
Testo ostavite u kesi, oklagijom razvijte kore prema veličini pleha, složite jednu na drugu i ostavite 60 minuta u frižideru. Makazama odrežite rubove na kesi, sasvim je otvorite, pokrijte masnim papirom, okrenite koru, skinite kesu, premestite na poleđinu pleha i pecite u rerni pet, šest minuta na 180 stepeni.
Pečene kore sa papirom složite jednu na drugu i ohladite. Skuvajte 300 ml mleka i šećer. Ostatak mleka izmešajte sa gustinom i brašnom, sipajte u mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Puter penasto umutite i postepeno dodajte u mleko.
Svaku koru nafilujte kremom, poslednju lagano pritisnite, tortu ukrasite po želji i ostavite da odstoji tokom noći u frižideru.