Linzer torta
Sastojci:
- 1 šolja seckanih badema
- 100 g pečenog lešnika
- 150 g Demerara smeđeg šećera u prahu sa aromom vanile
- 10 g praška za pecivo
- 150 g putera
- 1 jaje
- 250 g brašna
- 300 g džema (ribizla, jagoda, po želji)
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta, karanfilića i soka od limuna
Priprema:
Zamesite puter i Demerara smeđi šećer u prahu, pa dodajte brašno u koje ste prethodno umešali prašak za pecivo i lešnike. Nakon toga dodajte jaje, cimet, karanfilić I limunov sok i sve lepo umesite.
Testo ostavite da se ohladi u frižideru oko sat vremena, a potom tri četvrtine testa istanjite na debljinu od 1,5 cm, a preostalu četvrtinu istanjite i isecite na trake.
Testo premažite džemom, pa poređajte trakice od ostatka testa u oblik mreže i pospite bademima po ivici. Pecite oko 45 minuta na 190 stepeni.