Karamel čokoladna torta
Ova torta je jedna od onih koje će se naći na vašoj listi prioriteta.
Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
100 g Azucar Demero smeđeg šećera (poručiteOVDE)
100 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (poručite OVDE)
80 g maslaca
100 g Schogetten tamne čokolade (poručite OVDE)
70 g oštrog brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike kakaa u prahu
rendana korica narandže
prstohvat soli
Karamel krema:
130 g Azucar Demera smeđeg šećera
230 ml slatke pavlake
60 g maslaca
50 g seckanih oraha
Čokoladni krem:
250 ml slatke pavlake
100 g Schogetten tamne čokolade
Priprema:
Otopite čokoladu i margarin na laganoj vatri i pustite da se ohladi. Odvojite belanaca od žumanaca. Belanca mutite dok ne postanu kremasti i dodajte kašičicu soka od limuna. Miksajte dok ne pobele pa dodajte u tri navrata 50 g smeđeg šećera.
Mutite dok belanci postanu sjajni i čvrsti.
U žumanca dodajte 50 g smeđeg šećera i miksajte dok ne dobijete gustu masu. Dodajte rendanu koricu pomorandže i ekstra devičansko maslinovo ulje. Dodajte mlaku čokoladu i miksajte. Dodajte kakao, brašno sa praškom za pecivo i so.
Miksajte dok ne nastane homogena smesa. Dodajte ručno postupno belanca. Pecite smesu na 180C 35 minuta. Nemojte da nauljite stranice već samo dno kalupa. Biskvit namočite mešavinom ruma i mleka.
Dok se biskvit peče, napravite karamel tako što ćete otopiti oko 50 g smeđeg šećera na laganoj vatri. Dodajte i ostalih 50 g i otopite sav smeđi šećer da postane tečan. Dodajte slatku pavlaku za šlag. Nastavite mešati na laganoj vatri dok se sve ne sjedini.
Sklonite sa vatre i u vruće dodajte maslac. Preko biskvita stavite obruč i prelijte mlaki karamel. Karamel mora biti gustine sirupa kad ga nanosite na biskvit. Po karamelu pospite grubo seckane orahe, utisnite ih malo u krem i stavite na hlađenje. Kad se karamel krema stisne prelijte čokoladnim kremom koji ste napravili tako da rastopite u slatku pavlaku za šlag čokoladu i pustite da se malo ohladi.