Grobower torta sa mandarinama
Alexander Haebe, glavni poslastičar Mandarin Oriental Hotela u Vašingtonu je autor ovog vrsnog recepta. Sveže nemačke Grabower šampite daju torti jedinstvenu teksturu i ukus, a mandarine i pomorandže uravnoteženu slatkoću.
Potrebno vam je za biskvit:
25 g brašna
30 g kukuruznog skroba
20 g Schogetten tamne čokolade, usitnjene
100 g nemačkog marcipana
1/2 semena vanille
korica od 1/2 limuna
3 žumanca
2 belanca
50 g šećera
prstohvat soli
Potrebno vam je za preliv:
12 komada Grabower šampita
250 g krem sira
3/4 šoljice plus 2 kašike (200 g) slatke pavlake
312 g mandarina ili pomorandži
Malo soka od limuna
Priprema biskvita:
Obložite okrugli pleh papirom za pečenje. Zagrejte pećnicu na 170 ° C. Prosejte brašno i kukuruzni skrob u činiju, a 1/4 kašičice kukuruznog skroba sklonite za kasnije. Pomešajte u mlevenu čokoladu i stavite na stranu.
Pomešajte marcipan, vanilu, koricu limuna i 1 žumance. Dodajte ostatak žumanaca postupno i mutite dok ne postane pahuljasto.
Umutite belance, šećer i so dok ne postanu čvrsta smesa. Dodajte u to u 1/4 kašičice kukuruznog skroba koji ste ostavili sa strane i umutite smesu nakratko. Sipajte trećinu u smesu marcipana, zatim postupno dodajte ostatak mešajući.
Dodajte smesu brašna i čokolade na kraju i dobro ujednačite.
Sipajte testo u pripremljen kalup za tortu i pecite 40 minuta na 170 ° C. Neka se biskvit ohladi i izvadite ga iz kalupa.
Priprema fila:
Pažljivo uklonite vafle sa dna Grabower šampita i ostavite ih za ukras. Stavite Grabower šampite u činiju i izgnječite ih viljuškom.
Pomešajte sok od limuna sa krem sirom i pomešajte sa smesom od Grabower šampita. Umutite slatku pavlaku i dodajte u smesu.
Poređajte mandarine preko ohlađenog biskvita, tako da ga sasvim pokrijete. Preko mandarina nanesite ravnomerno smesu od Grabower šampita. Ostavite da se hladi bar sat vremena. Pre posluživanja, ukrasite tortu vaflima s dna Grabower šampita i komadima mandarine. Prijatno!