Čokoladna torta sa likerom od pomorandže
Čokolada i pomorandža tako dobro idu zajedno i na osnovu mnogih ispitivanja proglašeni su za najbolji mogući spoj, kada je kombinovanje čokoladnih i ostalih ukusa u pitanju. Probajte ovu tortu i procenite da li i vi delite isto mišljenje.
Sastojci:
Za koru:
30 g kakaa
2 jajeta
70 ml mleka
70 g brašna
70 g maslaca
70 g krupnije mlevenih oraha
½ kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
500 ml slatke pavlake
par kapi likera od pomorandže
Za preliv:
100 ml toplog mleka
50 ml likera od pomorandže
2 velike kašike instant kafe sa aromom čokolade
Priprema:
Maslac i smeđi šećer penasto umutite, potom dodajte jedno jaje i polovinu svih praškastih sastojaka i sjedinite masu. Potom dodajte drugo jaje, mleko i preostale sastojke u prahu, a na kraju i mlevene orahe. Sve sastojke dobro izmešajte i sipajte u kalup na koji ste stavili papir za pečenje. Pecite pola sata na 190 stepeni.
Na laganoj vatri zagrejte slatku pavlaku vodeći računa da ne provri i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi, a nakon što čokoladu sklonite s vatre, dodajte liker.
Ostavite tu smesu da se dobro ohladi, a koru presecite na pola i svaki deo natopite s malo toplog mleka u kom ste rastvorili instant kafu i dodali liker.
Tortu nafilujte i dekorišite po želji.