Čokoladna torta punjena šlagom
Torta, pa još čokoladna, sa dosta šlaga. Mislimo da dalji opis nije potreban.
Vreme spremanja: 90 min
Broj porcija: 12
Sastojci:
9 jaja
9 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
100 g oraha
150 g Schogetten tamne čokolade
1 kesica praška za pecivo
4 kašike brašna
100 g šećera u prahu
1 pakovanje maslaca
3 kesice šlaga
450 ml mleka
Priprema:
Razdvojite žumanca (3 žumanceta odvojiti za fil) od belanaca. U dubljoj posudi mikserom umutite belanca u čvrst sneg. U sneg od belanaca dodajte 9 kašika smeđeg šećera i nastavite da mutite dok se šećer ne rastopi. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte 6 žumanaca, mlevene orahe, 100 g čokolade, brašno i prašak za pecivo.
Gotovu smesu za koru naspite u podmazani okrugli dublji kalup i pecite koru lagano u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Povremeno proveravajte čačkalicom da li je sredina kore pečena.
Gotovu koru izvadite i ostavite da se ohladi, pa pažljivo izdubite kašikom sredinu kore tako da ivice i dno ostane čitavo.
Za pripremu fila preostalu čokoladu rastopite na pari, pa dodajte 3 žumanceta i dobro promešajte da se čokolada izjednači. Rastopljenu čokoladu sklonite sa pare. Umutite 3 kesice šlaga, po uputstvu sa kesice i lagano dodajte istopljenu čokoladu sve vreme muteći mikserom.
U drugoj posudi umutite penasto maslac sa šećerom u prahu. Dodajte mrvice kore i dve trećine pripremljene čokoladne smese od šlaga. Dobro umutite mikserom da se fil izjednači.
Napunite pripremljenu koru gotovim čokoladnim filom sa šlagom i mrvicama kore. Poravnajte tortu i premažite je preostalim čokoladnim šlagom. Ostavite tortu par sati da se sjedini i da kora omekša.