Čokoladna novogodišnja torta
Nova godina je na pomolu, nemojte je dočekati bez slatkog iznenađenja. Naš predlog je novogodišnja torta, prava bomba ukusa za sve ljubitelje čokolade.
Sastojci:
- 100 g Azucar Demerara smeđeg šećera + 2 kašike
- 3 jajeta
- 110 g brašna
- 100 g Schogetten tamne čokolade
- 300 ml neutralne pavlake
- 200 g šlag krema
- 2 kašike kakaa
- 3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 paket vanilin šećera
- 100 ml vode
- 1.5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica instant-kafe
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca i umutite ih sa trećinom smeđeg šećera dok ne dobijete čvrstu belu penastu smesu. Potom dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje belancima. Posebno pomešajte kafu i kakao sa toplom vodom. Dodajte kakao masu umućenim žumancima.
Pomešajte sve suve sastojke sa ostatkom šećera. Dodajte ih žumancima i pomešajte sa kakaom. Umutite pavlaku sa preostalim šećerom i dodajte u prethodno pripremljenu smesu. Sipajte smesu u kalup i u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni pecite oko 40 minuta.
Kada se torta ohladi izvadite je iz kalupa i ostavite da odstoji nekoliko sati.
Nakon toga umutite šlag krem sa 2 kašike smeđeg šećera i malo zagrejte na vatri. Potom dodajte otopljenu tamnu čokoladu i mešajte smesu dok ne postane gusta. Tortu nafilujte ovom smesom i ostavite je nekoliko sati u frižideru.