Brownie torta
Sočna brownie podloga s finom mousse kremom od bele čokolade – pa ko bi joj mogao odoleti?
Sastojci:
Brownie podloga:
5 jaja
200 g Azucar Demero smeđeg šećera
250 g maslaca
250 g Schogetten tamne čokolade
1 kašika arome vanile
150 g brašna
prstohvat soli
Krem od bele čokolade:
200 g Schogetten bele čokolade
250 g mascarpone sira
150 ml mleka
1 želatin u prahu (10g)
300 ml slatke pavlake
Krem čokoladna glazura:
200 g krema
100 g Schogetten tamne čokolade
150 ml slatke pavlake
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari. Jaja penasto izmutite sa šećerom i aromom vanile pa dodajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno i so pa izmešajte sve na najmanjoj brzini tako da dobijete glatku smesu bez grudvica.
Biskvitnu smesu izlijte u okrugli kalup za torte, kojeg ste obložili masnim papirom. Brownie biskvit pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180°C. Malo pre kraja pečenja proverite biskvit kako ga ne biste prepekli, brownie biskvit mora biti sočan, nikako presušen. Pečeni biskvit ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za pripremu krema, želatin namočite u pet kašika vode i ostavite kratko da nabubri. Za to vreme belu čokoladu otopite na pari, a mleko zagrejte do vrenja. Prelijte želatin vrućim mlekom i dobro izmešajte tako da se želatin otopi. Prelijte mleko u otopljenu belu čokoladu pa sve promešajte i ostavite da se ohladi.
U posudu stavite slatku pavlaku i mascarpone sir pa miksajte dok ne dobijete fini krem. Uspite u krem ohlađenu mešavinu mleka i bele čokolade pa sve još jednom kratko izmiksajte tako da se svi sastojci sjedine. Krem izlijte preko ohlađenog biskvita, u kalupu s obručem za tortu.
Stavite tortu u frižider na sat vremena, a zatim ju prelijte čokoladnom glazurom. Za pripremu glazure slatku pavlaku zagrejte do vrenja pa prelijte preko sitno naseckane čokolade i krema. Mešajte glazuru dok se svi sastojci ne sjedine. Kada se malo rashladi prelijte je preko belog krema.