Bogata čoko torta sa trešnjama
Pravo je vreme da sezonu trešanja iskoristite na najbolji način.
Za ovu tortu potrebno je:
- 1 kg svežih trešanja
- 3 kašike Azucar Demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
- korica od 1 limuna
- 2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera u prahu sa ukusom vanile (poruči OVDE)
- 250 g maslaca
- 4 jaja
- 220 g meda
- 200 g brašna
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 50 gr Schogetten tamne čokolade+50 gr (poruči OVDE)
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml likera od višanja
- 360 g džema po želji
- Slatka pavlaka
Priprema:
Od papira za pečenje izrezati krug veličine kalupa za tortu. Dno kalupa za tortu namazati maslacem i izrezani papir položiti na dno. Pećnicu zagrejati na 180°C. Smeđi šećer posuti po papiru, staviti u pećnicu i pustiti da se karamelizuje (8 – 10 minuta).
Za to vreme trešnje izmešati s Azucar Demero smeđim šećerom u prahu sa ukusom vanile i narendanom koricom limuna. Polovinu trešanja raspodeliti po karamelizovanom šećeru i peći u pećnici 15 – 20 minuta.
Brašno, cimet, prašak za pecivo, 50 gr čokolade i orahe dobro izmešati. U većoj posudi maslac mikserom kremasto umutiti. Dodavati mu jedno po jedno jaje neprestano mikserom mešajući. Zatim dodati med i mikserom izmešati. Polovinu mešavine brašna i 50 ml likera od višanja dodati u smesu od jaja i lagano izmešati. Zatim dodati preostali deo mešavine brašna i preostali liker, pa lagano izmešati. Testo podeliti na dva jednaka dela. Polovinu testa staviti na trešnje, izravnati i vratiti u pećnicu da se peče 20 minuta.
Nakon toga izvaditi biskvit iz pećnice, premazati ga sa 4 kašike džema i po džemu raspodeliti preostalu polovinu trešanja. Trešnje prekriti drugom polovinom testa, izravnati i staviti peći oko 30 minuta.
Pečenu tortu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se hladi oko 15 – 20 minuta. Oprezno nožem tortu odvojiti od ivice kalupa. Zatim na kalup staviti tanjir za tortu i tortu oprezno preokrenuti na tanjir. Kalup ukloniti a papir s vrha torte pažljivo odvojiti.
Preostali džem zajedno s 1 – 2 kašike vrele vode izmešati i tortu premazati. Umutiti slatku pavlaku i premazati preko. Tortu ukrasiti trešnjama i rastopljenom čokoladom. Prijatno!