Torta od lešnika i karamele
Jako kremasta torta, neodoljivo će vas mamiti kako svojim ukusom, tako i mirisom karamele.
Sastojci za jednu koru (peku se četiri):
2 belanca
2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
40 g mlevenih, pečenih lešnika
1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašike kaka
1 kašika brašna
Sastojci za krem:
1l mleka
300 g karamela sa ukusom lešnika
8 žumanaca
170 g Azucar Demero šećera
160 g gustina
100 g maslaca
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreje dok pripremite smesu za koru. Umutite belanca sa šećerom, dok ne dobijete gustu smesu, pa dodajte ekstra devičansko ulje i mutite. Zatim dodajte brašno, kakao, mlevene lešnike i prašak za pecivo i sve sjedinite varjačom.
Smesu sipajte u obložen pleh i pecite oko 20 minuta. Na isti način ispecite sve kore. Umutite žumanca sa šećerom, gustinom i malo hladnog mleka i ostavite sa strane. Zagrejte 200 ml mleka da bude vrelo pa prelitjte karamele u šerpi u kojoj ćete kuvati fil. Mešajte dok se karamele ne otope na laganoj vatri.
Nalijte ostatak mleka kada se otope pa sačekajte da provri i kada provri zakuvajte razmućenu smesu od žumanaca i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, prekrijte folijom i ostavite da se hladi.
Ulupajte penasto maslac pa ga dodajte u mlak fil. Ulupajte slatku pavlaku pa je dodajte u ohladjen fil i sve umutite. Premažite fil između korica i tortu filujte na kraju šlagom.