POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Pravi kakao za prave kolače

Pravi kakao za prave kolače

Većina vrsti kakao praha može da učini da hrana bude ukusnija, ali nije svaki kakao prah namenjen baš svakom receptu.

Kupujući kakao, imali ste priliku da se uverite da postoje dva tipa ove praškaste materije – prirodni, nelakalizovani kakao prah, ili drugačije rečeno obični nezaslađeni kakao i kakao koji je prošao kroz proces “holandske obrade”, odnosno alkalizovani kakao prah. Razlike su možda u nijansama, ali prilikom pripreme poslastica mogu se osetiti.

Ukoliko recepti ne zahtevaju dodatke kao što su prašak za pecivo ili soda bikarbona, slobodno se “opustite” kada je korišćenje kakaa u desertima u pitanju, bilo u sirovom stanju ili kao čokolada.

Međutim, morate biti pažljiviji kod priprema kolača koji uključuju pomenute sastojke. U većini slučajeva, obični kakao prah koristi se kod ovakvih poslastica. Nealkalizovana baza prirodnog kakaa biće dobar balans alkalnom sastavu sode bikarbone ili praška za pecivo. S druge strane, “holandski” kakao je alkalizovan, čime mu je ukus manje gorak. Stoga je njega bolje koristiti kod ostalih recepata, koji ne zahtevaju ove praškaste materije, kako bi se ukusi na fin način prožimali.

Ove dve vrste kakaa razlikovaćete tako što je kakao koji je prošao holandski proces često ima tamniju, crvenkastu boju boju u poređenju sa prirodnim kakaom. A sledeći put kada vas bude uhvatila čokoladna manija, povedite računa o ovim preporukama i vaš desert će biti bez mane.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.