POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Novogodišnja trpeza - šta sme, a šta ne

Novogodišnja trpeza - šta sme, a šta ne

Sve nas polako hvata novogodišnja groznica. Čak se više ni ne postavlja pitanje gde ćemo je dočekati, već se više radujemo tim slobodnim danima, kada natenane možemo da se posvetimo sebi i drugima. A kako da to uradimo na najbolji način? Bogatom novogodišnjom trpezom, naravno.

Đakonije nisu tu samo da zadovolje naše čulo mirisa i ukusa. One nose određenu simboliku i na neki način predodređuju kakva će nam biti godina u koju ulazimo, veruju mnogi. Namirnice treba da budu pažljivo odabrane jer sa sobom nose sreću, blagostanje i napredak.

Iako je veliko finale svake novogodišnje fešte, na spisak hrane koja je neizostavna za poslednji decembarski dan, stavljamo je na prvo mesto. Torta, pogotovo čokoladna, zbog svoje slatke strukture, simbol je slasti i lepih osećanja.

Na trpezi bi trebalo da se nađe i grožđe, pre svega jer simboliše snagu i zdravlje, pa se po starom predanju preporučuje da nakon ponoći pojedete 12 zrna, za svaki mesec po jedno, kako biste cele godine bili zdravi.

Za sve one koji praktikuju božićni post, riba je neizostavmni stanovnik trpeze. I riba nosi jaku simboliku – kretanje bez prepreka, sloboda, lagana godina u kojoj će vam sve plivati, tj. ići od ruke.

Birajte jača mesa, kao što su svinjetina i govedina, jer prizivaju bogatstvo i izobilje. Možda zvuči neobično, ali ne bi trebalo zaboraviti ni na kupus. Zbog svoje zelene boje, nosi poruku harmonije prirode, dugovečnosti i dobre sreče.

Postoji i određena hrana koju bi tog dana trebalo da izbegnete. U pitanju je meso pernatih životinja. Pomalo simpatično verovanje je da pošto imaju krila, simbolizuju sreću koja odleće i napušta. 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.