POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Letnji i zimski kompot od grožđa

Letnji i zimski kompot od grožđa

Ukusna kombinacija grožđa i smeđeg šećera u kompotu može biti okrepljujuća, ali i osvežavajuća, u zavisnosti na koji način ga pripremate. Donosimo vam dva recepta za letnji i zimski kompot od grožđa:

 

Letnji kompot

Sastojci:

•    3 litra vode
•    400 g grožđa (bobice neto težine)
•    150 g Azucar Demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
•    1 limun
•    Malo sveže nane

Stavite grožđe u hladnu vodu. Stavite na šporet i pustite da provri. Kuvajte 1 minut. Dodajte šećer i limunov sok, a zatim i mentu.

Kuvajte još 1 minut, a zatim isključite i ostavite da odstoji pokriveno 10 minuta. Ohladite zatim i u frižideru. Poslužitie uz dekoraciju sa mentom.

Zimski kompot

Operite crno ili belo grožđe (ili obe vrste) i napunite njime velike tegle od 750ml.  Preko voća u teglu sipajte 6 kašika Azucar Demero smeđeg šećera, a zatim vodu sa česme skoro do vrha i dobro zatvorite tegle.

U dublji lonac, na dno stavite jednu kuhinjsku krpu, poređajte 2-3 tegle i napunite lonac mlakom vodom tako da potpuno prekrije poklopce. Zagrejte vodu i kad proključa kuvajte 5 minuta.

Pažljivo izvadite tegle iz lonca, odlijte malo vode i onda ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.

Ovako pripremljen kompot možete čuvati, čak, godinu dana a sasvim se fino održi i duže. Odličan će biti nakon par meseci kada napolju bude hladno…

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.