Letnji i zimski kompot od grožđa
Ukusna kombinacija grožđa i smeđeg šećera u kompotu može biti okrepljujuća, ali i osvežavajuća, u zavisnosti na koji način ga pripremate. Donosimo vam dva recepta za letnji i zimski kompot od grožđa:
Letnji kompot
Sastojci:
• 3 litra vode
• 400 g grožđa (bobice neto težine)
• 150 g Azucar Demero smeđeg šećera (poruči OVDE)
• 1 limun
• Malo sveže nane
Stavite grožđe u hladnu vodu. Stavite na šporet i pustite da provri. Kuvajte 1 minut. Dodajte šećer i limunov sok, a zatim i mentu.
Kuvajte još 1 minut, a zatim isključite i ostavite da odstoji pokriveno 10 minuta. Ohladite zatim i u frižideru. Poslužitie uz dekoraciju sa mentom.
Zimski kompot
Operite crno ili belo grožđe (ili obe vrste) i napunite njime velike tegle od 750ml. Preko voća u teglu sipajte 6 kašika Azucar Demero smeđeg šećera, a zatim vodu sa česme skoro do vrha i dobro zatvorite tegle.
U dublji lonac, na dno stavite jednu kuhinjsku krpu, poređajte 2-3 tegle i napunite lonac mlakom vodom tako da potpuno prekrije poklopce. Zagrejte vodu i kad proključa kuvajte 5 minuta.
Pažljivo izvadite tegle iz lonca, odlijte malo vode i onda ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
Ovako pripremljen kompot možete čuvati, čak, godinu dana a sasvim se fino održi i duže. Odličan će biti nakon par meseci kada napolju bude hladno…