POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Šarena novogodišnja jelka od keksića

Šarena novogodišnja jelka od keksića

Unesite radost u novogodišnje praznike i obradujte najdraže šarenom novogodišnjom jelkom od keksića. Od recepta se dobija oko 94 keksića različite veličine, kojima se pravi 12 jelki od po osam keksića.

Sastojci:

1 šolja Azucar Demero smeđeg šećera

1 šolja belog kristal šećera za dekoraciju (po potrebi i više)

1 šolja putera

1 šolja Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

2 jaja

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica soli

5 šolja brašna

1 kašičica ekstrakta od limuna, badema ili maline

1 kašika vanila

čokoladne štanglice

boje za hranu

Za glazuru:

100 g Schogetten tamne čokolade

1 kašičica Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

Umutite smeđi šećer sa puterom. Posebno umutite jaja i dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje. Izmešajte, pa dodajte prašak za pecivo, so i brašno. Dodajte vanilu i ekstrakt po želji. Sve umesite u fino i homogeno testo. Testo će biti malo masnije ali će prilikom pečenja postati hrskavo.

Podelite testo na šest jednakih delova. Svaki deo obojite različitom bojom. Od svakog obojenog dela testa odvojite dva manja dela kako biste napravili loptice prečnika oko 5 cm. Položite ih u pleh na papiru za pečenje. Ponovite postupak, svaki put praveći manje loptice i nastavite tako dok ne napravite 16 loptica iste boje različitih veličina. Loptice treba da budu veličine od 1 do 5 cm. Ukoliko vam ostane materijala, iskoristite ih na isti način, i napravite manje drvo.

Pripremite čašicu, dnom je uvaljajte u šećer i pritisnite dnom čašice lopte. Prvo ispecite najveće keksiće u rerni zagrejanoj na 180 stepeni celzijusovih, 12 minuta. Kolačiće srednje veličine pecite 10 minuta a najmanje 8 minuta. Kada budu gotovi ostavite ih da se prohlade.

Glazuru napravite tako što zagrejete 1 kašičicu ekstra devičanskog maslinovog ulja i dodate 100 g tamne čokolade, dok se ne otopi.

Čokoladne štanglice presecite na pola kako biste napravili postolje za jelku (stablo). Položite ga na tacnu belim kristal šećerom ili u teglu takođe napunjenu šećerom. Premažite štanglicu glazurom od čokolade i stavite najveći keksić. Ređajte redom od najvećeg ka najmanjem keksiću, stavljajući glazuru između svakog od njih. Takođe možete samo ređati keksiće jedan na drugi bez stabla od čokoladnih štanglica. Vrh jelke ukrasite šarenim bombonicama različitog oblika.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.