POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Mud cake od tamne čokolade i lešnika

Mud cake od tamne čokolade i lešnika

Bliže se praznici, a mi vam predstavljamo jedan ultra čokoladni kolač koji popravlja raspoloženje.

Sastojci:

Za biskvit bez brašna:

225 g Schogetten tamne čokolade

125 g maslaca

125 g Azucar Demero smeđeg šećera

1 kašičica arome vanile

100 g mlevenih pečenih lešnika

6 jaja

Za čokoladni premaz:

100 g Schogetten tamne čokolade

25 g putera

65 g kisele pavlake 20% m.m.

1 kašika šećera u prahu

2 kašike ruma

50 g pečenih krupno seckanih lešnika (za dekoraciju)

 

Priprema:

Najpre prepecite lešnike u rerni, na 180 stepeni, oko 15 minuta uz povremeno mešanje. Potom ih oljuštite od ljuske, od toga izmerite 100 g i sameljite u blenderu, a preostalih 50 g krupno naseckajte.

Za pripremu biskvita, ubacite u malo veću šerpu čokoladu izlomljenu i puter i otopite na pari. Skinite sa vatre pa dodajte smeđi šećer i aromu vanile, dobro promešajte, a zatim dodajte i mlevene lešnike i sve dobro izmešajte.

Odvojite žumanca od belanaca, a od belanaca umutite čvrst sneg. U čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno žumance, mešajući žicom dok se sve lepo ne sjedini.

Dodajte sneg u šerpu sa čokoladnom smesom, prvo jednu polovinu, pa dobro izmešajte žicom, a potom i drugu polovinu, pa pažljivo sve sjedinite pazeći da smesa ostane vazdušasta.

Ovu smesu sipajte u manji pleh, prečnika 20 cm, koji ste obložili pek papirom, a stranice premazali sa malo putera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 35 minuta. Biskvit izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi na žici.

Za to vreme pripremite čokoladni premaz, tako što ćete u šerpu staviti tamnu čokoladu i puter pa ponovo otopiti na pari. Sklonite sa vatre i dodajte kiselu pavlaku, dobro izmešajte žicom pa dodajte šećer u prahu po ukusu i rum, i sve sjedinite u glatku i sjajnu čokoladnu glazuru. Prohlađen biskvit pažljivo prebacite na tanjir. Premažite ga čokoladnim premazom i pospite krupno seckanim lešnicima.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.