Mud cake od tamne čokolade i lešnika
Bliže se praznici, a mi vam predstavljamo jedan ultra čokoladni kolač koji popravlja raspoloženje.
Sastojci:
Za biskvit bez brašna:
225 g Schogetten tamne čokolade
125 g maslaca
125 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašičica arome vanile
100 g mlevenih pečenih lešnika
6 jaja
Za čokoladni premaz:
100 g Schogetten tamne čokolade
25 g putera
65 g kisele pavlake 20% m.m.
1 kašika šećera u prahu
2 kašike ruma
50 g pečenih krupno seckanih lešnika (za dekoraciju)
Priprema:
Najpre prepecite lešnike u rerni, na 180 stepeni, oko 15 minuta uz povremeno mešanje. Potom ih oljuštite od ljuske, od toga izmerite 100 g i sameljite u blenderu, a preostalih 50 g krupno naseckajte.
Za pripremu biskvita, ubacite u malo veću šerpu čokoladu izlomljenu i puter i otopite na pari. Skinite sa vatre pa dodajte smeđi šećer i aromu vanile, dobro promešajte, a zatim dodajte i mlevene lešnike i sve dobro izmešajte.
Odvojite žumanca od belanaca, a od belanaca umutite čvrst sneg. U čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno žumance, mešajući žicom dok se sve lepo ne sjedini.
Dodajte sneg u šerpu sa čokoladnom smesom, prvo jednu polovinu, pa dobro izmešajte žicom, a potom i drugu polovinu, pa pažljivo sve sjedinite pazeći da smesa ostane vazdušasta.
Ovu smesu sipajte u manji pleh, prečnika 20 cm, koji ste obložili pek papirom, a stranice premazali sa malo putera. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 35 minuta. Biskvit izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi na žici.
Za to vreme pripremite čokoladni premaz, tako što ćete u šerpu staviti tamnu čokoladu i puter pa ponovo otopiti na pari. Sklonite sa vatre i dodajte kiselu pavlaku, dobro izmešajte žicom pa dodajte šećer u prahu po ukusu i rum, i sve sjedinite u glatku i sjajnu čokoladnu glazuru. Prohlađen biskvit pažljivo prebacite na tanjir. Premažite ga čokoladnim premazom i pospite krupno seckanim lešnicima.