POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Karamelizovana pita od jabuka

Karamelizovana pita od jabuka

Dodajte malo karamele u klasičnu pitu od jabuka i imaćete savršen desert. Za dodatni hedonizam, poslužite je sa kuglom sladoleda.

Sastojci:

Za nadev:

6 jabuka Greni amit

1/2 šolje Azucar Demero smeđeg šećera

sitno narendana korica 1/2 limuna

1 kašika pudinga u prahu

1 šolja namaza Dulce de leche

Šećer u prahu

Za testo:

3 šolje glatkog brašna

1/4 šolje kukuruznog brašna

1/4 šolje pudinga u prahu

2 kašike šećera u prahu

200 g neslanog putera

2 žumanca, plus 1 celo jaje

1 kašika Azucar Demero smeđeg šećera

Priprema:

Za pecivo stavite brašno, puding u prahu, šećer u prahu i prstohvat soli u šerpu. Izmešajte da se sjedine sastojci, pa dodajte puter i umutite u sitne mrvice. Dodajte žumanca i 2/3 šolje hladne vode i mutite dok se testo ne sjedini u glatku loptu. Umotajte testo u plastičnu foliju i ohladitedva sata.

Da biste napravili fil, oljuštite jabuke, a zatim ih tanko narežite. Stavite ih u tiganj sa smeđim šećerom, koricom limuna i 1/2 šolje vode, na srednju vatru, mešajući dok se šećer ne otopi. Pustite da provri, pa smanjite vatru na najnižu. Poklopite i kuvajte, uz povremeno mešanje, 10 minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Ostavite sa strane da se ohladi.

Rernu zagrejte na 200° C. Podmažite četiri posude za pite od 12 cm. Podelite testo na dva jednaka dela. Podelite jedan deo na četiri dela, a zatim razvaljajte svaki komad na blago pobrašnjenoj površini do debljine 3 mm i upotrebite za poravnavanje podnožja i stranica posude za pitu, ostavljajući testo 2 cm nadvišenim. Pospite 1 kašičicu pudinga u prahu po svakoj podlozi.

Fil od jabuke poređajte na testo na posude za pite, naizmenično sa kremom dulce de leche. Ivice peciva premažite sa malo hladne vode. Razvaljajte preostalo pecivo na blago pobrašnjenoj površini do debljine 3 mm. Isecite na 16 traka širine 3 cm i 12 traka širine 1 cm. Koristeći po 4 velike trake i po 3 tanke trake, ispletite rešetke preko svake pite

Odrežite višak testa, ostavljajući 1 cm da visi, a zatim previjte ivice peciva. Umutite celo jaje sa 1 kašikom hladne vode i premažite testo. Pospite pite sa smeđim šećerom. Stavite pite na pleh i pecite 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180° C i pecite još 20 minuta ili dok ne porumene. Pite poslužite tople, posute šećerom u prahu.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.