Medena torta sa Schogetten čokoladom
Mi smo osmislili kako da zasladite ovu jesen!
Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
120 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
80 ml tečnog meda
1 kesica suvog kvasca
1/2 šolje Azucar Demero smeđeg šećera
1 šolja mekog brašna
3 kašičice mešavine začina za medenjake
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
Čokoladna glazura:
70 g Schogetten tamne čokolade
70 ml slatke pavlake
3 pune kašike marmelade
Priprema:
Pripremite izduženi kalup i obložite ga papirom za pečenje. Uključite rernu da se greje na 180C.
Odvojite belanca od žumanaca. Žumancima dodajte smeđi šećer i miksajte 2-3 minuta dok smesa ne posvetli. Dodajte suvi kvasac, ekstra devičansko maslinovo ulje i med neprestano miksajući. U masu dodajte prosejano brašno, sodu bikarbonu, mešavinu začina za medenjake i cimet. Izmutite kratko na najmanjoj brzini samo da se sastojci povežu.
Posebno izmiksajte belanca sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Sneg od belanaca kašikom dodajte u masu sa brašnom i žumancima i izmešajte lagano kašikom. Testo sipajte u pripremljen pleh i pecite 40 do 50 minuta u zagrejanoj rerni. Pred kraj pečenja uradite probu čačkalicom, da proverite da li je kolač pečen.
Ohlađen kolač presecite horizontalno na pola i donji sloj obilno premažite džemom, pa poklopite gornjim slojem.
U posudu sipajte slatku pavlaku, pa u nju izlomite čokoladu. Zagrevajte na najmanjoj temperaturi, da se čokolada istopi. Pazite da masa ne proključa. Još jednom dobro izmešajte u glatku masu i njome prelijte kolač. Ostavite da se glazura stegne, pa služite.