Čokoladna panna cota
Panna cotta je jedan od najpopularnijih slatkiša. Nema pečenja, sprema se lako, a originalni recept se menja u bezbroj varijanti.
Sastojci:
370 ml slatke pavlake
370 ml mleka
120 g Azucar Demero smeđeg šećera (poručite ga OVDE)
2 kašike ekstrakta vanile
1 kesica želatina
Čokoladni sos:
50 ml slatke pavlake
50 ml mleka
50 g Schogetten tamne čokolade (poručite je OVDE)
Priprema:
Mleko, slatku pavlaku i ekstrakt vanile zaagrejte do ključanja. Dodajte smeđi šećer i kuvajte uz mešanje dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre i ostavite pet minuta. Želatin prelijte sa 2 kašike vrele vode i mešajte dok se ne rastopi. Zatim ga umešajte u vruće prokuvano mleko sa slatkom pavlakom. Dobro izmešajte pa ulijte u kalupe ili čaše.
Da bi se panna cota potpuno stegla potrebno je minimun četiri sata. Kalup premažite sa malo ulja kako bi panna kota još lakše izašla.
Sos napravite tako što ćete slatku pavlaku i mleko staviti da provre. Sklonite sa vatre i dodajte tamnu čokoladu. Ostavite da odstoji pet minuta a zatim izmešajte žicom da se sjedini. Ohadite sos a zatim poslužite panna cotu prelivnu čokoladnim sosom.