POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Neodoljiva aroma mamine kuhinje-muskatni oraščić

Neodoljiva aroma mamine kuhinje-muskatni oraščić

Tokom hladnih, jesenjih dana, nema ničeg lepšeg nego kada iz toplih kuhinja zamirišu domaće pite, slatkiši, topla čokolada... Divnu aromu i autentičan ukus vašim kulinarskim delicijama, pružiće i štapić cimeta, karanfilić, vanila ili muskatni oraščić, ti divni začini sa kojima poslastice dobijaju sasvim novu dimenziju ukusa!

Mirisni muskatni oraščić je jedan od najcenjenijih začina na svetu, a od davnina je poznat zbog svoje prepoznatljive arome, kao i lekovitosti. Poreklo vodi iz prašuma indonežanskog Moluka ostrva, poznatog i pod nazivom Ostrvo začina, a pripadnik je porodice biljaka latinskog naziva Myristicaceae.
Ovaj začin sadrži mnogo biljnih hemikalija i komponenti koje se svrstavaju među antioksidante, a koji poboljšavaju opšte zdravlje i preventivno deluju na neka teška obolenja.

U muskatnom oraščiću se nalazi masno ulje trimiristin i mnoga druga biljna isparljiva ulja kao što su miristicin, elemicin, eugenol i safrol koja su zaslužna za slatkast ukus ovog začina. Ovaj plod važi za veoma uspešno terapeutsko sredstvo u borbi protiv gljivičnih infekcija, depresije, poboljšanja probave i protiv nadimanja i u mnogim kulturama se upravo u te svrhe koristi. 

Ovaj aromatični začin je veoma bogat mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum. Kalijum je je veoma važna komponentna za zdravlje ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu održavanje pravilnog rada srca i zdravog krvnog pritiska. Pored ovih veoma važnih minerala, u oraščiću se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, riboflavin, niacin, vitamin A kao i mnogi drugi flavonoidi antioksidanti poput beta karotena.

Muskatni oraščić u kuhinji

Za ovaj začin se može reći da je jedan od univerzalnih, jer njegova mirisna i topla aroma jednako dobro pristaje kako slatkim, tako i slanim specijalitetima. Najvažniji je začin u bešamel sosu, a prilično je zatupljen i u mediteranskim slanim jelima. Poznaju ga francuska, severnoafrička, arapska i indijska jela.

Kada je reč o poslasticama, idealno se kombinuje u kolačima, keksima, sa slatkim žitom, toplom čokoladom, voćnim salatama, odličan je u kuvanom vinu i likerima, kompotima…

Čuvanje i doziranje

Preporuka je da uvek kupujete celi plod, a ne mlevenu varijantu ovog začina. Čuvajte ga u hermetički zapakovanim teglicama na suvom, hladnom i mračnom mestu. Maksimalni dnevni unos ovog začina ne treba da bude veći od 3 grama.

Saveti:

-Muskatni oraščić bi trebalo uvek sveže nariendati, jer mleveni brzo gubi aromu.

-Samo malo narendanog muskatnog oraščića domaćim slatkim pitama daje drugačiji ukus i aromu kakvu ćete obožavati. 

-Ako pripremate domaća alkoholna pića, samo malo muskatnog oraščića poboljšaće njihov ukus,

Zanimljivosti:

-Miristicin i elemicin koji se nalaze u ovom začinu dokazano stimulišu i neguju moždane funkcije.

-Zbog eugenola koji sadrži veoma efektno može poslužiti kao lek protiv zubobolje.

-Ulja na bazi ovog ploda koriste se pri masažama za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

-Kombinacija muskatnog oraščića i meda čini veoma delotvoran lek za mučninu, gastritis kao i za lošu probavu.

Čaj za relaksaciju

Da biste se opustili i umirili, sa 2dl vruće vode prelijte kašiku MakSan organskog čaja od nane, ubacite prstohvat muskatnog oraščića u prahu poklopite. Nakon 10 minuta procedite. Pijte 2-3 šolje čaja dnevno pre jela.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.