POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Koliko čokolada zaista sadrži kofeina

Koliko čokolada zaista sadrži kofeina

Sigurno ste se do sada susretali sa tvrdnjama da čokolada sadrži kofein. Ipak, verovatno vam nije najjasnije koja je količina u pitanju i da li je ona dobra ili loša po zdravlje. Generalno, čokolada sadrži male količine kofeina. Čokolada, takođe, sadrži još jedan usko vezan sastojak koji se zove teobromin u mnogo većim količinama, pa je prisutnost te dve srodne stvari bila uzrok brojnih zabuna među ljubiteljima čokolade.

Kofein je prirodni alkaloid, koji se nalazi u lišću, voću i orašastim plodovima mnogih različitih biljaka, uključujući kafu, guaranu, čaj, i oko 60 drugih biljaka. Neverovatno, ali kofein je pronađen u raznim vrstama biljaka, a na potpuno različitim stranama sveta. Jedna od tih biljaka je i kakao stablo, gde se kofein nalazi u semenkama. Semenke su slične veličine i oblika kao bademimi, a rastu unutar kakao mahuna. Jedna mahuna sadrži između trideset do četrdeset semenki.

Kofein štiti zrno kakaa

Kakao mahuna koja okružuje kakao zrna je teška i nije je lako polomiti u divljini, gde raste (Farmeri često koriste mačete). Kakao drvo okružuje svako seme ukusnom, slatkom, belom pulpom koja ima ukus vrlo sličan kao limunada. Ne samo da kakao farmeri vole jesti pulpu ispod tropskog sunca, već i životinjski svet. Kakao drvo se prirodno brani od životinja na više načina. Jedan od tih je tanin, koji čini kakao zrna, kada se jedu sveža, vrlo oporim. Zbog toga, životinjski svet će jesti slatku, ukusnu pulpu i potom ispljunuti opora zrna kakaovca.

Tanini su ne samo oružje kakao stabala. Kakao stabala pune kakao zrna s teobrominom i kofeinom. Oba ova blaga stimulansa, za insekte i biljni i životinjski svet mogu biti toksični. 

Sav kofein je u zrnu kakaa, pa tako i u čokoladi

Kakao zrno sadrži između 0,1% i 0,7% kofeina, 0,2% je najčešći iznos. Kofein je takođe prisutan u manjim količinama u ljusci koja okružuje kakao zrna, obično od 0,5% do 0,3%. Za poređenje, suvi listovi čaja imaju oko 3% kofeina, a suva zrna kafe oko 1,2% kofeina.

Tokom pravljenja čokolade, vlaknasta ljuska koja okružuje svako zrno se ukloni kroz proces razbijanja zrna na komade, odvajanjem mahuna od graha, a onda odvajanjem lakše mahune korišćenjem usisavača visokog pritiska, pa komadići zrna nastali tokom ovog procesa imaju veoma visoku vrednost. Oni sadrže kofein koji se nalazi u čokoladi. Što se više ovih kvalitetnih sastojaka koristi za izradu čokolade, više kofeina će sadržati.

Ovi delovi zrna sadrže oko 54% masti. Mast se zove kakao maslac, ali ona ne sadrži kofein. U nemasnom, čvrstom delu nalazi se kofein. Tamna čokolada je tamna jer sadrži veći procenat ovog sastojka nego mlečne ili bele čokolade.

Koliko je kofeina u tamnoj čokoladi

Zbog prethodno navedene činjenice, tamna čokolada sadrži više kofeina nego bilo koja druga. Tamna čokolada je napravljena sa različitim procentima kakao sadržaja. 

Postoji inverzan odnos između tamne čokolade i procenta koliko se ona jede. Što je tamnija čokolada, manje se jede. Generalno, tamna čokolada se jede u malim količinama. 

Na kraju, tu je i umerena količina kofeina u tamnoj čokoladi, ni približno onoliko koliko u kafi, i niko neće pojesti dovoljno tamne čokolade u jednom dahu da bi uneo istu količinu kofeina koja se može naći u šoljici kafe. 

Koliko je kofeina u mlečnoj čokoladi

Kofein u mlečnoj čokoladi je u tragovima. Teško je napraviti kvalifikaciju kada je u pitanju ova vrsta čokolade, jer svaki proizvođač ima svoj recept, a procenat čokolade koji dolazi iz kakao zrna varira od proizvođača do proizvođača. Prema jednoj studiji, utvrđeno je da mlečne čokolade sadrže manje od 8,5% ili više od 40% kakaa iz kakao zrna (ostalo je kakao maslac, mleko, šećer, a ponekad, vanila, soja lecitin i so). 

Ako ćemo koristiti prosečne količine, možemo izračunati da 30 gr mlečne čokolade sadrži 145 miligrama kofeina. Je li to puno kofeina? Nije, pa ljudi mogu bez razmišljanja jesti veću količinu mlečne čokolade, bez da im smeta kofein. Više je verovatno da će velika količina šećera uzrokovati loše reakcije, nego prirodni kofein.

Koliko je kofeina u beloj čokoladi

Bela čokolada je napravljena od kakao maslaca, mleka i šećera. Ponekad se malo vanile dodaje da se zaokruži ukus. Gotovo sve bele čokolade koriste kakao maslac kao svoj glavni sastojak. To znači da su čvrsti delovi kakao zrna uklonjeni kroz filtriranje. Sve što ostaje je prirodna masnoća iz kakao zrna (kakao maslac). Budući da je to sve što je ostalo i nema kofeina u mleku, šećeru ili vanili, kofein nije prisutan u beloj čokoladi.

Zaključak

Dakle, da li čokolada sadrži kofein? Odgovor je da. Da li čokolada sadrži puno kofeina? Odgovor je ne.
Međutim, utvrđeno je da čokolada sadrži dovoljno kofeina da se ne preporučuje za osobe koje imaju imalo problema sa njim. Iz tog razloga, neki lekari će preporučiti da osobe koje nisu dobrog zdravlja ne jedu namirnice koje sadrže kofein. 

Činjenica je da kada se hrana jede u umerenim količinama može biti izuzetno ugodna, ni u čemu ne treba preterivati.

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.