cokolade.rs

Fruktoza u službi zdravlja

Fruktoza u službi zdravlja

Glavni pokretači našeg organizma su šećeri, koji predstavljaju osnovni izvor energije za ćelije. Međutim, nisu svi šećeri isti, pa tako postoje oni koji su manje ili više zdraviji.


Fruktoza, ili voćni šećer je prosti ugljeni hidrat, monosaharid i nalazi se u voću, kao i u nekim vrstama povrća, a ima ga i u medu. Pre svega, ono što fruktozu posebno izdvaja od ostalih vrsta šećera je da nema visok glikemijski indeks, a to znači da ne utiče na podizanje nivoa šećera u krvi. Zbog toga fruktozu stručnjaci preporučuju kao zdravu alternativu običnom, belom šećeru. Fruktoza je svoju primenu našla u mnogim prehrambenim proizvodima, a najviše u konditorskoji industriji.

Međutim, često se postavlja pitanje koliko je i da li je uopšte fruktoza uneta u organizam u industrijskom obliku dobra. Odgovor glasi da je fruktoza bez sumnje korisna, ako se uzima u određenim količinama i u određene svrhe, što je u stvari pravilo i sa svim ostalim dodacima hrani. Kada se uzima u umerenim dozama, ne zahteva insulin za metabolisanje i zato ima veliku primenu kao zaslađivač za obolele od dijabetesa.


Kao što smo već rekli, fruktoza ima nizak glikemijski indeks što znači da će se nivo šećera u krvi sporije podizati ukoliko se koristi fruktoza, nego ukoliko se konzumira ista količina glukoze. Predstavljeno u brojkama, glikemijski indeks prostog šećera je 68 na 100 g, dok je fruktoze samo 23.
Koliko je fruktoza preporučiva govori i podatak da je svoju primenu našla u sportu.  Posebno je koriste sportisti čija disciplina zahteva veću fizičku izdržljivost i dužu fizičku aktivnost.


Pošto smo pomenuli da fruktoza ima široku primenu kao zaslađivač za dijabetičare, osobe obolele od ove bolesti, kao i oni koji vode računa o svom zdravlju i vitkom stasu, konačno mogu da uživaju u čokoladi bez ikakve bojazni. U pitanju su ukusne Frankonia čokolade. Ono što ove čokolade posebno izdvaja od ostalih je da umesto saharoze sadrže fruktozu, a ne sadrže GMO sastojke, gluten, pa na taj način ne uzrokuju nagle promene nivoa glukoze u krvi, što kod dijabetičara može uzrokovati ometanje metaboličke kontrole. Frankonia je otišla korak dalje i dijabetičarima dodatno olakšala svakodnevni život, označivši im na pakovanju dozvoljenu dnevnu količinu konzumiranja. Takođe, zamenom saharoze za fruktozu ukus ove poslastice nije ni namanje izmenjen, već je postao prirodniji i delikatniji. Zbog toga je moto dok jedete Frankonia čokoladu - uživaj i ne razmišljaj o zdravlju i  kalorijama!

 


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.