Zimska čokoladna torta sa cimetom
Zima još nije stigla, ali svakako nam treba nešto da nas u ovim hladnim danima razgali.
Sastojci:
4 jajeta
cimet
3 ½ kašike Schogetten tamne čokolade (izmrvljene ili narendane)
50 g Schogetten tamne čokolade
225 g Azucar Demero smeđeg šećera
100 g brašna
75 g gustina
2 kašičice praška za pecivo
kašika mlevenih lešnika
2 ½ kašike kakaa
50 g maslaca
8 listova želatina
200 ml mleka
150 g čoko-jogurta
800 ml pavlake
2 kašičice učvršćivača za šlag
50 g čokoladnih ukrasa
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Potom umutite jaja, 1/2 kašičice cimeta, četiri kašike vode i 175 g smeđeg šećera. Pomešajte brašno, gustin i prašak za pecivo, prosejte preko krema, dodajte i mlevene lešnike, kašiku kakaa i kašiku čokoladnih mrvica. Dodajte i maslac, pa zamesite. Masu sipajte u kalup (prečnika 26 cm) koji ste obložili papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta. Izvadite, skinite papir i ohladite koru.
Biskvit dva puta vodoravno presecite. Donju koru učvrstite prstenom. Želatin rastopite. Potom zagrejte mleko, 1/2 kašičice cimeta i 50 g šećera, ali ne kuvajte. U toj smesi rastopite čokoladu. Sipajte želatin, promešajte i malo ohladite.
Čoko-jogurt sipajte u još mlaku masu. Umutite 600 ml pavlake, sjedinite sa masom. Sa 1/3 krema premažite donju koru, pa pokrijte drugom, premažite sa trćinom krema i stavite treću koru, pa sve premažite ostatkom krema.
Tortu ostavite da se ohladi barem četiri sata. Skinite prsten. Pomešajte učvršćivač, prstohvat cimeta i kašičicu kakaa, pa 200 ml pavlake sa tim umutite, delom toga premažite tortu okolo, pospite sa dve kašike čokoladnih strugotina. Ostatkom šlaga i špricom pravite tufnice. Ukrasite čokoladom i pospite kašičicom strugotina.