Svečana karamel tortica
Isprobajte ovaj sjajan recept za savršen svečani desert koji je spojio u sebi dve svetski najvoljenije poslastice – karamelu i čokoladu!
Potrebno je:
Za kore:
• 24 kašike mlevenih oraha
• 15 belanaca
• 30 kašika šećera
• 6 kašika brašna
Za fil:
• 250gr putera
• 100gr Baron Delicadore karamel čokolade
• 3 pudinga od vanile
• 2 kašike gustina
• Litar mleka
• 20 kašika šećera
• 15 žumanaca
Za glazuru:
• 400gr šlaga
• 2dl mleka
• 200gr lešnik karamela
• 400ml vode
Priprema:
Dobro umutite i sjedinite sve sastojke potrebne za kore, pa smesu podelite u tri dela. Svaku posebno prelijte u okrugli pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i svaku pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Kada budu pečene, izvadite iz rerne i pleha i ostavite da se ohlade.
Za fil 15 žumanaca umutite sa 10 kašika šećera i to skuvajte na pari. Sva tri pudinga sa deset kašika šećera i dve kašike gustina skuvajte u litar mleka. Na kraju kuvanja obe polovine fila ohladite, a zatim dobro sjedinite. U ohlađenu mešavinu dodajte umućen margarin i podelite je na dve polovine. U jednu od njih dodajte 100gr otopljene Baron Delicadore karamel čokolade.
Kada su i kore i fil gotovi, u 2dl mleka skuvajte i istopite lešnik karamele. Karamele treba da se kuvaju u mleku oko 10 minuta nakon ključanja. Dok je ova mešavina topla, njom treba preliti sve tri kore i ostaviti ih ponovo da se ohlade. Ostavite ovu smesu i za kraj.
Umutite šlag.
Kada se kore ohlade, jednu koru namažite sa jednom polovinom fila sa čokoladom, pa preko fila sa čokoladom namažite i jednu polovinu žutog fila. Preko žutog fila namažite i jednu polovinu šlaga. Ponovite isto i sa narednom korom, a preko treće, poslednje kore, prelijte kao glazuru smesu od istopljenih lešnik karamela. Dekorišite po ukusu.
Uz ovu poslasticu, kao dopunu svečanosti, preporučujemo Šardone. Uživajte!