Nugat torta
Sastav:
- 150gr pečenih i oljuštenih lešnika
- 100gr šećera
- 60gr plazme
- 70gr putera
- 2 jajeta
- 150gr čokolade za kuvanje
- 0,5dl slatke pavlake
- Malo soli
Priprema:
Stavite u blender 120gr lešnika, 10gr šećera, plazmu i 100 grama izlomljene čokolade i izmiksajte na veoma sitno. U dubljoj činiji umutite omekšali puter sa preostalim šećerom dok ne dobijete penastu masu, pa dodajte jaja. Mešajte drvenom varjačom da se sve sjedini. Ovom kremu ddajte samlevene sastojke i malo soli, pa sve pažljivo promešajte i sipajte u kalup sa stranicama koje se skidaju, prečnika 18cm, obloženog papirom za pečenje. Pecite oko 1 sat na 160 stepeni. Čokoladni krem napravite tako što ćete preostalu čokoladu istopiti na pari zajedno sa pavlakom. Kada se ohladi prebacite ga u frižider na 15-20 minuta. Posle umutite mikserom da dobijete vazdušasti krem svetle boje. Premažite tortu i ukrasite je po želji.