Jednostavna čokoladna tortica sa kafom
Odličan recept kada poželite nešto slatko uz kafu, a budžet vam je tanak, jer je kraj meseca. Jeftino, jednostavno i veoma ukusno!
Sastojci:
Za kore
- 6 čaša jogurta
- 6 čaša brašna
- 4 čaše šećera
- 2 čaše ulja
- 10 dkg kakaa
- 2 praška za pecivo
- 4 kom vanil šećera
- 2 banane
- korica od dve narandže
Za glazuru
- 200 gr Schogetten tamne čokolade
- 125 gr maslaca
- Nekoliko zrna kafe
- 100 gr šećera
- 1 dcl mleka
Za krem
- 4 jaja
- 175g. šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 60g. finog brašna
- 5 dl. mleka
- 15g. maslaca.
Priprema:
Sve sastojke za kore dobro izmešajte. Zatim stavite u dva pobrašnjena i namašćena okrugla lima da se peče. Pecite 40 min. na 180ºC.
Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilom. Umešati brašno, usuti postepeno provrelo mleko i mešati na tihoj vatri dok se masa ne zgusne ili dok kašika umočena u krem ne ostane obložena. Gotov krem izmaći s vatre i mešati dok se ne ohladi. Zatim staviti odozgo komadić maslaca i do upotrebe držati na hladnom.
Pečenu koru premažite filom, pa odozgo stavite drugu koru.
Sastojke za preliv otopite, dobro umutite i prelijte po kolaču. Ukrasite zrnima kafe.
NAPOMENA: Fil za ovu tortu može biti i obična slatka pavlaka. Količinu prilagodite sopstvenim potrebama. Prijatno!