Čokoladna torta sa tri sastojka
Recepata za čokoladne torte nikada dosta, a upravo ovaj lagan recept za koji je potrebno svega tri sastojka mogao bi postati jedan od vaših omiljenih.
Sastojci:
8 jaja
450 g Schogetten tamne čokolade
200 g maslaca
Preliv po želji: šećer u prahu ili bobičasto voće
Priprema:
Rernu zagrejete na 160 stepeni. Kalup za pečenje s unutrašnje strane obložite papirom za pečenje. Sa spoljašnje strane kalup pažljivo, u dva sloja, omotajte aluminijskom folijom i stavite ga u duboki lim za pečenje.
Jaja stavite u dublju posudu te ih dobro izmiksajte. Čokoladu i maslac otopite zajedno. U otopljenu smesu maslaca i čokolade dodajte prvo jednu trećinu penasto izmiksanih jaja. Dobro pomešajte, sve dok ne dobijete jedinstvenu smesu, zatim dodajte još jednu trećinu jaja, pomešajte, a nakon toga dodajte poslednju trećinu jaja.
Smesu izlijte u pripremljeni kalup, a površinu izravnjajte. Kalup stavite u duboki lim za pečenje, a u lim nalijte vruće vode dovoljno da seže do polovine kalupa. Kolač pecite na 60 stepeni oko 20-25 minuta, sve dok kolač ne nadođe i ne počne se formirati tanka korica.
Nakon toga kolač izvadite iz rerne, kalup izvadite iz lima s vodom te kolač ohladite na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, kolač pokrijte folijom i stavite ga u frižider da omekša.