Čokoladna krem torta
Početak decembra skoro je uvek hladan. Evo našeg predloga kako da ga zagrejete.
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
100 g Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
4 kašike brašna
50 g praška za puding od čokolade
2 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Za fil:
4 jajeta
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
100 g Shogetten tamne čokolade
200 g margarina
2,5 dl slatke pavlake
Za preliv od čokolade:
100 g Schogetten tamne čokolade
5 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Za koru belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca i šećer. Potom dodati ulje, brašno, puding od čokolade, kakao prašak za pecivo i promešati. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Koru ostaviti da se ohladi, a zatim je izvaditi iz kalupa i poprečno preseći napola da se dobiju dve kore.
Za pripremu fila umutiti jaja i šećer. Presuti ih u odgovarajuću posudu za kuvanje na pari i dodati izlomljenu čokoladu. Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se čokolada ne istopi,a fil dobije odgovarajuću gustinu. Potom skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi. U ohlađenu kremu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom. Dobijeni
Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati umućenu slatku pavlaku i polako promešati kakao bi se dobila ujednačena smesa.
Prvu koru premazati tamnim filom bez slatke pavlake. Preklopiti drugom korom i naneti svetli fil sa šlagom od slatke pavlake te poravnati i staviti u frižider da se stegne. Čokoladu za kuvanje otopiti na pari sa malo ulja i preliti preko ohlađene torte.