Čoko-torta sa rumom
Novogodišnja trpeza je nezamisliva bez njenog visočanstva-čokolade. Evo sjajnog recepta za veoma slasnu i ukusnu čokoladnu tortu:
Sastojci
• 3 jaja
• 200 gr Schogetten tamne čokolade+100gr za glazuru
• 100 gr putera+50 gr za glazuru
• 100 gr Azucar Demero smeđeg šećera
• 1 vanilin šećer
• 200 gr brašna
• Prašak za pecivo
• 3 kašike nes kafe
• 1,5 dcl vode
• 0,75 dcl ruma
• Ulje
• Brusnice i bombonice za dekoraciju
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite, izmešajte i smlačite. Jaja i šećer izmutite, dodajte čokoladu i maslac. Tri kašike nes kafe prelijte sa 1,5 dcl vruće vode, dodajte 0,75 dcl ruma, zajedno sjedinite sa jajima, šećerom i maslacem, pa lagano izmešajte. Brašno prosijte sa praškom za pecivom i sjedinite sa vlažnim sastojcima. Duboku modlu ili manju tepsiju namažite maslacem, pospite brašnom i uspite smesu. Pecite na 160 - 180 C 40 minuta. Ohlađeni kolač prelijte pripremljenom čokoladnom glazurom. Kada se ohladi ukrasite bombonicama i brusnicama ili po želji. Prijatno!