POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Portokalopita

Portokalopita

Portokalopita, odnosno grčka pita od pomorandže, tradicionalna je poslastica, koja svoje savršenstvo dobija i zahvaljujući smeđem šećeru i ekstra devičanskom maslinovom ulju.

Sastojci:

Za fil:

1 pakovanje kora za pitu

2 velike pomorandže (korica i sok)

4 veća jaja

2 kesice vanilinog šećera

1 kesica praška za pecivo

200 g Azucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)

300 g grčkog jogurta

200 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja (možete poručiti OVDE)

Za sirup:

200 g Azucar Demero smeđeg šećera (možete poručiti OVDE)

1,5 šolja vode

1 štapić cimeta

 

Priprema:

Raširite listove kore i prosušite ih na 100 stepeni u rerni oko pola sata.

Zagrejte rernu potom na 180 stepeni. Iscepkajte koru na manje komadiće, a pomorandžu izrendajte na sitno koru.

Mikserom umutite jaja i 200 g smeđeg šećera postepeno dok smesa ne postane bela. Dodajte u fil izrendanu koricu od pomorandže. Dodajte grčki jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo, mešajući mikserom. Na kraju dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje i mešajte još malo. Postepeno dodajte komadiće kora, lagano mešajući varjačom. Prespite fil u nauljenu tepsiju.

Pecite oko sat vremena, dok ne porumeni i dok se ne formira zlatna korica. Ostavite da se ohladi.

Stavite šećer, vodu, sok od jedne pomorandže i cimet u šerpu i kuvajte na umerenoj vatri oko dva minuta.

Prelijte ravnomerno ohlađenu pitu od pomorandže vrućim sirupom. Možete je ukrasiti komadićima pomorandže i poslužiti je uz kuglu sladoleda od vanile.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.