POSTANI Schogetten IKONA

cokolade.rs

Čokoladni klasik – Božićni panj

Čokoladni klasik – Božićni panj

Božićni panj je možda i najtradicionalniji kolač kada je Božić u pitanju. Priprema se u celom svetu u raznim varijantama, a najčešeća je potpuno čokoladna. Ova poslastica izvorno je nastala u Francuskoj krajem 19. veka kao ideja pariških poslastičara da naprave kolač koji će izgledom podsećati na panj koji se tradicionalno pali u pećima na badnjak poznat po nazivom Bûche de Noël.

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja

7 kašika Azucar Demera smeđeg šećera

6 kašika brašna

3 kašika kakaa

1 kašičica praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

100 ml mleka

100 ml  Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

Za preliv:

400 g Schogetten tamne čokolade

400 ml slatke pavlake

Priprema:

Za preliv zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, dodajte komadiće tamne čokolade i mešajte dok se ne otopi. Masa treba da bude sjajna i ravnomerno tamna. Mešajte smesu dok se ne ohladi.

Za pripremu keksa odvojite belanaca od žumanaca. Izmiksajte žumanca sa smeđim šećerom i vanillin šećerom nekoliko minuta, dodajte ekstradevičansko maslinovo ulje, potom brašno sa praškom za pecivo i kakaom, te postepeno dodajte mleko. Na kraju dodajte i ručno umešajte posebno ulupani čvrst sneg od belanaca.

Masu izlijte u veliki pleh preko papira za pačenje i pecite u rerni na 175 stepeni 15 minuta. Pečeni biskvit zajedno sa papirom na kojem se pekao prebacite na mokru kuhinjsku krpu posutu šećerom, pažljivo skinite papir, pa dok je keks još vruć savite ga u rolat zajedno sa krpom. Pustite da se tako u krpi ohladi.

Ohlađeni biskvit odrolajte, premažite polovinom ohlađenog krema, pa ga ponovo pažljivo zarolajte u rolat. Rolat izrezbarite u šarama drveta.


logo

O nama

Misija sajta Čokolade.rs je da Vam predstavimo čokoladu i čokoladne ukuse na sasvim nov, interesantan i kreativan način. Želja nam je da Vam pokažemo na koji način čokoladu možete koristiti u službi lepote i zdravlja, dati Vam ideje za slasne i dekorativne deserte, i sve to, bez griže savesti.